Clumber spaniel

Clumber spaniel

De Geschiedenis van de Clumber Spaniel

Ten eerste is het interessant om te weten dat de Clumber Spaniel een van de oudste spaniels is. Dit ras heeft een koninklijke geschiedenis, met zijn naam afgeleid van het landgoed Clumber Park in Nottinghamshire, Engeland. Het ras werd gefokt door de Duc de Noailles in Frankrijk en werd later geïntroduceerd aan het Engelse hof. De Clumber Spaniel was geliefd bij koninklijke en adellijke families, en werd vaak gebruikt voor de jacht op landgoederen.

Verder heeft de geschiedenis van de Clumber Spaniel bijgedragen aan zijn kenmerkende uiterlijk en karakter. De invloed van verschillende rassen, waaronder Basset Hounds en Alpine Spaniels, heeft geleid tot de unieke verschijning van de Clumber. Met zijn lange, laaghangende oren, compacte lichaam en witte vacht met oranje of citroenkleurige vlekken, is de Clumber Spaniel een opvallende verschijning.

Clumber Spaniel karakter

Zachtaardig

Ook staat de Clumber Spaniel bekend om zijn zachtaardige en loyale karakter. Dit ras is uiterst toegewijd aan zijn eigenaar en gedraagt zich vaak kalm en geduldig. Clumber Spaniels hebben een rustig en bedachtzame aard, wat hen tot uitstekende gezelschapshonden maakt, vooral voor gezinnen en ouderen.

Intelligent

Daarnaast zijn Clumber Spaniels intelligente honden met een eigenzinnig karakter. Ze kunnen soms eigenwijs zijn, maar met de juiste training en socialisatie zijn ze goed te begeleiden. Dit ras staat erom bekend goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren, wat hen tot geweldige gezinsgenoten maakt.

Clumber spaniel karakter
Clumber spaniels zijn van nature een rustig hondenras met een bedachtzaam karakter.

Clumber spaniel verzorging

Het is belangrijk om te begrijpen hoe je goed voor een Clumber Spaniel kunt zorgen. Wat betreft verzorging, heeft het dichte, waterbestendige vacht van de Clumber regelmatige borstelbeurten nodig om klitten te voorkomen. Vooral tijdens de verharingsperiodes is extra aandacht vereist. Daarnaast moeten de oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt, gezien hun gevoeligheid voor infecties.

Beweging Clumber Spaniel

Wat betreft beweging heeft de Clumber Spaniel dagelijkse lichaamsbeweging nodig, maar ze zijn geen hyperactieve honden. Lange wandelingen en speelsessies in een omheinde tuin zijn ideaal voor dit ras. Het is belangrijk om hun beweging te doseren, omdat overmatige belasting kan leiden tot gewrichtsproblemen, gezien hun zware lichaamsbouw.

Clumber spaniel temperament

Verder valt het gedrag en temperament van de Clumber Spaniel op door hun aanhankelijkheid en vriendelijkheid. Ze zijn vaak gereserveerd tegenover vreemden, maar als ze eenmaal vertrouwen hebben opgebouwd, zijn ze liefdevol en trouw. Dit ras heeft de neiging om een sterke band te vormen met hun eigenaar, wat kan leiden tot verlatingsangst als ze te lang alleen worden gelaten.

Daarnaast vertonen Clumber Spaniels soms een speelse kant, vooral als het aankomt op interactie met hun gezin. Ze genieten van het spelen van apporteer- en zoekspelletjes, en deze activiteiten helpen ook om hun mentale en fysieke behoeften te vervullen.

Clumber spaniel kop
Als een Clumber spaniel op z’n gemak is, speelt dit hondenras graag. Ze apporteren doorgaans ook goed.

Clumber Spaniel Puppies

Clumber spaniel fokker

Ten slotte, als je overweegt om een Clumber Spaniel puppy te kopen, zijn er enkele belangrijke overwegingen. Allereerst is het essentieel om een gerenommeerde fokker te vinden die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van de honden. Doe onderzoek naar de achtergrond van de fokker en vraag naar gezondheidstesten die zijn uitgevoerd bij de ouderdieren.

Clumber spaniel prijs

Bovendien moet je voorbereid zijn op de financiële aspecten van het bezitten van een Clumber Spaniel. De prijs van een Clumber Spaniel puppy varieert, afhankelijk van de fokker, de stamboom en andere factoren. Gemiddeld is de clumber spaniel prijs 1000 tot 1500 euro. Houd daarnaast ook rekening met kosten zoals voeding, dierenartsbezoeken, training en verzorging.

Een Clumber Spaniel kan een geweldige toevoeging zijn aan je gezin, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de verantwoordelijkheden die het bezit van een hond met zich meebrengt.

Clumber spaniel puppies
De aanschaf prijs van een Clumber spaniel is niet buitensporig hoog maar hou altijd rekening met andere kosten.

De kleuren van de Clumber spaniel

Clumber Spaniels hebben meestal een witte vacht met enkele citroenkleurige of oranje vlekken. Deze vlekken kunnen voorkomen op het hoofd, de oren en soms op het lichaam. De combinatie van wit met citroenkleurige of oranje vlekken is typerend voor het ras en draagt bij aan hun herkenbare uiterlijk. Over het algemeen hebben Clumber Spaniels een vrij unieke kleurpatroon dat hen onderscheidt van andere hondenrassen.

De erkende kleuren voor Clumber Spaniels variëren afhankelijk van de rasstandaard die wordt gehanteerd door verschillende kennelclubs, zoals de American Kennel Club (AKC) en de Kennel Club (UK). Over het algemeen worden de volgende kleuren erkend:

  • Wit met citroenkleurige vlekken is de meest voorkomende kleurcombinatie voor Clumber Spaniels. De hond heeft een witte vacht met citroenkleurige of oranje vlekken, meestal op het hoofd, de oren en soms op het lichaam.
  • Naast citroenkleurige vlekken worden ook Clumber Spaniels met oranje vlekken op hun witte vacht erkend.

Samenvattend

Alles overziend is de Clumber Spaniel een prachtig ras met een rijke geschiedenis en een karakteristiek uiterlijk. Met zijn zachtaardige karakter, loyaliteit en liefde voor gezelschap, kan deze hond een geweldige metgezel zijn voor de juiste eigenaar. Vergeet niet dat dit ras specifieke verzorging en beweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Als je de beslissing neemt om een Clumber Spaniel in je leven te verwelkomen, zal de onvoorwaardelijke liefde en vreugde die ze bieden, zeker de moeite waard zijn.