Bull terriër

Een bull terriër op het gras

De herkomst van de bull terriër ligt in Engeland. Hij is hier in de 19e eeuw gefokt als vechthond. Het ras nam het vooral op tegen stieren en beren. Op een later moment werden dit vooral gevechten met een andere hond. Al deze gevechten werden gevoerd voor het vermaak van de mensen.

Inmiddels heeft de bull terriër zich ontwikkeld tot een echte familiehond. Hij kan doorgaans goed omgaan met kinderen en andere huisdieren.

Het lijf van de bull terriër lijkt sterk op dat van een bulldog. Daardoor is het een heel gespierde hond. De kop is erg lang en de snuit loop rechtdoor vanaf het hoofd. Mede daardoor is het een zeer herkenbaar ras.

De bull terriër heeft een krachtige kaak. Zijn ogen liggen diep in zijn kop. Van nature heeft dit ras een brede bouw en een gespierd lijf. Het lichaam heeft een korte staart. Ze komen veel voor in het wit maar ze hebben in sommige gevallen ook andere kleuren.

Bull terriër karakter

De kop van een bull terriër
De kop van een bull terriër

De bull terriër heeft een vriendelijk karakter. Het is een intelligente hond. Doordat hij zo intelligent is, dient hij wel veel uitgedaagd te worden. Als dit niet gebeurt is er een kans dat hij zich gaat vervelen en dingen gaat afbreken. Dit hondenras moet dus mentaal en fysiek gestimuleerd worden.

Zoals bij veel terriërs het geval is, is ook de bull terriër een eigenwijze hond. Omdat deze hond al gauw een sterke hond wordt naarmate hij ouder wordt, is het niet de ideale hond voor een beginner. De combinatie van krachtig en eigenwijs maakt deze hond niet geschikt als hond voor een beginnende hondenhouder.

Bovendien zijn bull terriërs geregeld ondeugend en dat zorgt ervoor dat ze soms minder goed gehoorzamen. Dit maakt het extra lastig als je geen ervaring hebt met honden.

Echter zijn bull terriërs van nature rustige honden. Ze kunnen wel wat koppig overkomen zo af en toe. Als ze voldoende uitgedaagd worden zal dit koppige gedrag veel minder voorkomen. De opvoeding is dan ook heel belangrijk bij dit hondenras.

Ook is dit hondenras is niet graag alleen. Ze zijn echte mensen liefhebbers en willen dan ook niet graag een lange tijd alleen zijn. Het ras is dus niet geschikt voor mensen die veelal van huis zijn. De bull terriër komt het niet ten goede en er wordt onwenselijk gedrag mee gestimuleerd.

Het kan zijn dat de bull terriër soms wat lomp overkomt. Dit is zijn normale gedrag en daar zit geen kwaad in. Het is wel belangrijk dat hier rekening mee gehouden wordt wanneer de hond in de buurt is van (jonge) kinderen.

Als laatst is het de moeite waard om te vermelden dat deze hond nooit gefokt is om agressief te zijn tegen mensen. Van nature is deze hond dus ook totaal niet agressief tegen mensen.

Bull terriër en andere dieren

De bull terriër kan van nature prooidrift hebben. Dit is iets dat veel terriërs van nature bezitten. Het is dan ook belangrijk dat dit hondenras van jongs af aan gesocialiseerd wordt met andere dieren. Als dit gebeurt zal het heel tolerant zijn naar bijvoorbeeld katten.

Indien een bull terriër niet op jonge leeftijd went aan andere dieren dan kan het dieren die kleiner zijn dan hem opjagen. Dat kan dan ook bij katten en knaagdieren het geval zijn. Het is dan ook de opvoeding die doorslaggevend is.

Hoe oud wordt een bull terriër?

De bull terriër kan tot wel 14 jaar oud worden.

Hoe sterk is een bull terriër?

Een bull terriër is een sterke hond. Het hele lichaam van de hond is gespierd. Het ras is een paar honderd jaar geleden gefokt als vechthond maar inmiddels is het een echte gezinshond.

Een bull terriër is geen hond voor een beginnende eigenaar, omdat ze een stevige en evenwichtige opvoeding nodig hebben. Dit ras staat ook bekend als eigenwijs en krachtig.

Hoe zwaar mag een bull terriër zijn?

Een bull terriër weegt meestal tussen de 24 en 28 kilogram. Er is geen duidelijke standaard voor een minimaal of maximale zwaarte voor een bull terriër.

Is een bull terriër gevaarlijk?

Een bull terriër is niet gevaarlijk. Hij is gefokt als vechthond maar is inmiddels gevormd tot een lieve gezinshond. Het gedrag en karakter van de hond hangt overigens altijd af van de opvoeding.

Is een bull terriër waaks?

Een bull terriër is dapper en waaks. Hij zal zichzelf en zijn gezin beschermen als het in gevaar is. Een bull terriër is niet overmatig waaks als dit niet van jongs af aan gestimuleerd wordt. Het hangt dus van de opvoeding af hoe waaks dit ras is.

Andere honden rassen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *