Broholmer

Herkomst van de Broholmer
De herkomst van de Broholmer ligt in Denemarken. Het is een resultaat van het kruisen van meerdere rassen. Vroeger gaven mensen met koninklijk bloed elkaar regelmatig honden, waar zij trots op waren, cadeau. De Broholmer is dan ook een Mastiff achtige. Hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een kruising met onder andere een Engelse Mastiff. De Broholmer komt voornamelijk in Denemarken voor. Buiten dit land zijn er slechts enkele tientallen te vinden.
Broholmer kenmerken
Broholmer geschiedenis
De Broholmer was eind 19e eeuw bijna uitgestorven maar door verschillende initiatieven is dit hondenras er inmiddels weer bovenop. In Nederland zijn er slechts enkele Broholmers te vinden, een nest komt dan ook maar sporadisch voor. De meeste Broholmers bevinden zich nog in Denemarken.
De broholmer en de Mastiff
De Broholmer is een Mastiff achtige. Dit hondenras is dan ook atletisch gebouwd en het is een grote hond met een behoorlijk gewicht. De reuen kunnen tot wel 70 kilo wegen waarbij de teven vaak iets minder wegen.
Opvoeding van een Broholmer hond
Een Broholmer heeft een consequente opvoeding nodig. Voornamelijk vanwege zijn gewicht is het belangrijk dat het een evenwichtige hond wordt die goed luistert. Het is geen hond die eindeloos commando’s wil opvolgen maar ze zijn wel erg gehoorzaam te krijgen. Dit behoeft geduld en doorzettingsvermogen van een sterke leider.
Broholmer kleuren
Dit hondenras komt voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur voor een Broholmer is helemaal rood, of geel met een zwart masker. Echter zijn er ook honden die geheel zwart zijn. Volgens eerdere richtlijnen werd dit type niet geaccepteerd maar inmiddels is dat veranderd. De geheel zwarte Broholmer komt veel minder voor dan de andere twee types.
Verzorging van de vacht van een Broholmer
De vacht van de Broholmer is kort. Ze hebben een hoge dichtheid qua haren. Dat komt veel voor bij honden die het weer moeten kunnen trotseren. Dat is hier niet anders. De Broholmer heeft een dichte vacht zodat hij het niet gauw koud krijgen kan. De vacht behoeft niet veel verzorging. Het borstelen van de vacht zo nu en dan zou meer dan voldoende moeten zijn.
Broholmer karakter

De Broholmer heeft een vriendelijk karakter. Een lieve reus die graag bij mensen in de buurt is. Het is geen hond die de hele dag alleen wil zijn. Ze zijn over het algemeen rustig en evenwichtig. Maar hier heeft de baas wel een grote invloed op. Een consequente opvoeding draagt hier aan bij.
De Broholmer is waaks. Het zijn honden die goed als hond op de boerderij gebruikt kunnen worden. Ook kunnen ze een erf of huis bewaken. Er zal niets onopgemerkt op het erf komen maar ze mogen hier niet agressief bij worden. De Broholmer is niet gauw bang en mede daarom een goede waakhond.
Het zijn honden die een behoorlijke bewegingsdrang hebben. Het zijn geen honden die geen uitdaging nodig hebben. Ze maken graag lange wandelingen en gaan daarom graag mee op pad. Trucjes heeft de Broholmer vaak niet eindeloos geduld voor. De Broholmer wordt pas op latere leeftijd volwassen, meestal rond 3 jaar. Dit kan per hond iets verschillen. Dat heeft ook gevolgen voor de opvoeding en de gevoeligheid van de hond.
Broholmer en andere dieren
Broholmers zijn doorgaans vriendelijk naar andere dieren. Ze zijn niet agressief en kunnen goed met andere dieren opschieten. Om het zeker te weten is het verstandig de hond van jongs af aan te laten wennen aan andere dieren. Dit kunnen katten, honden of knaagdieren zijn.
De Broholmer is geen agressieve hond. De reuen kunnen echter wel dominant gedrag vertonen richting andere reuen. Dit komt bij meerdere hondenrassen voor en zij vormen hier geen uitzondering op. Hou dit goed in de gaten en laat de hond niet alleen bij andere (grote) reuen.
Hoe oud wordt een Broholmer?
Een Broholmer wordt gemiddeld 10 jaar oud.
Hoe groot is een Broholmer?
De Broholmer reuen groeien tot een schouderhoogte van ongeveer 75 centimeter. De schouderhoogte bij de teven is iets kleiner. Gemiddeld worden de teven zo’n 70 centimeter hoog.
Hoe zwaar is een Broholmer?
De Broholmer reuen worden zo’n 70 kilogram zwaar. De teven ongeveer 60 kilogram. Er zit dus verschil in gewicht tussen de reuen en teven van de Broholmer.
Wat is de prijs van een Broholmer?
De Broholmer prijs in Nederland ligt tussen de 1500 en 3000 euro.