Border terrier

Border Terrier

De Border Terrier Geschiedenis

De geschiedenis van de Border Terrier begint in het grensgebied tussen Engeland en Schotland, waar ze aan het begin van de 18e eeuw werden gefokt. Oorspronkelijk werden ze gefokt om te helpen bij de jacht op ongedierte, zoals vossen en dassen, op boerderijen in de regio. Hun compacte formaat, scherpe geest en vastberadenheid maakten hen uitstekende rattenjagers.

Border Terriers werden vooral gewaardeerd om hun moed, uithoudingsvermogen en vermogen om onafhankelijk te werken. Ze werden vaak ingezet in groepen, bekend als “terrier packs,” om het ongedierte effectief te bestrijden. Het is deze werkeigenschappen die hen hielpen uit te groeien tot gerespecteerde rashonden voor jagers en boeren in de grensstreek.

Na verloop van tijd werd de Border Terrier ook populair als gezelschapshond. Hun vriendelijke en loyale karakter, evenals hun schattige uiterlijk, maakten hen geliefd bij gezinnen in het hele Verenigd Koninkrijk. In 1920 werd de Border Terrier officieel erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk, wat hun status als gewaardeerde rashond bevestigde.

Border terrier karakter

De Border Terrier staat bekend om zijn levendige en vriendelijke karakter. Ze zijn opgewekt, aanhankelijk en hebben een overvloed aan energie. Hier zijn enkele opvallende kenmerken van hun karakter:

1. Vriendelijkheid

De Border Terrier is van nature een sociale hond. Ze komen goed overeen met mensen, kinderen en andere huisdieren. Hun speelse aard maakt hen tot geweldige metgezellen voor actieve gezinnen.

2. Intelligentie

Border Terriers zijn slimme honden die snel nieuwe commando’s kunnen leren. Deze intelligentie, gecombineerd met hun vastberadenheid, kan echter soms leiden tot koppigheid. Consistente training met positieve versterking is essentieel om het beste uit deze honden te halen.

3. Moedigheid

Ondanks hun kleine gestalte zijn Border Terriers moedig en vol zelfvertrouwen. Ze laten zich niet snel afschrikken door uitdagingen en zijn bereid om hun familie te beschermen wanneer dat nodig is.

4. Actief en Speels

Deze honden zijn altijd in voor een spelletje en hebben veel beweging nodig om tevreden en gezond te blijven. Ze houden van wandelen, rennen en spelen met hun baasjes.

Border Terrier lopend
Een Border terrier is erg vriendelijk en speelt graag.

Verzorging van de Border Terrier

Het verzorgen van een Border Terrier is relatief eenvoudig, maar het vereist wel regelmatige aandacht om hun vacht en huid gezond te houden. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van jouw Border Terrier:

1. Vachtverzorging

De dubbele vacht van een Border Terrier bestaat uit een dichte, harde bovenvacht en een zachte ondervacht. Ze werpen matig, maar regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Borstel hun vacht minstens twee keer per week om het glanzend en schoon te houden.

2. Badtijd

Border Terriers hebben niet vaak een bad nodig, tenzij ze zich in iets smerigs hebben gerold. Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën in hun vacht verwijderen, dus beperk het baden tot wanneer het echt nodig is. Kies een milde hondenshampoo om hun huid te beschermen.

3. Oor- en Tandverzorging

Controleer regelmatig de oren van je Border Terrier op vuil, roodheid of een onaangename geur. Reinig de oren voorzichtig met een vochtige doek als dat nodig is. Ook tandverzorging is belangrijk; poets hun tanden regelmatig om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

4. Nagelverzorging

Trim de nagels van je Border Terrier regelmatig om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken bij het lopen. Wees voorzichtig om niet te ver te knippen, aangezien de nagels bloedvaten bevatten die kunnen bloeden als ze beschadigd raken.

Border Terrier
Een Border terrier moet ongeveer twee keer per week geborsteld worden om zijn vacht mooi te houden.

Border terrier beweging

Border Terriers zijn actieve honden die graag bewegen en spelen. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen, wat kan leiden tot destructief gedrag. Hier zijn enkele ideeën om jouw Border Terrier in beweging te houden:

1. Dagelijkse Wandelingen

Maak dagelijks meerdere wandelingen met je Border Terrier. Ze genieten van het verkennen van hun omgeving en snuffelen aan interessante geuren. Het is ook een geweldige manier om hun energie kwijt te raken en hun geest te stimuleren.

2. Spelletjes en Speelgoed

Border Terriers zijn dol op interactieve spelletjes en speelgoed. Overweeg het gebruik van puzzelspeelgoed en verstop traktaties om hun denkvermogen te stimuleren. Apporteerspelletjes zijn ook geweldig, omdat ze graag achter ballen en speeltjes aanrennen.

3. Hondensporten

Overweeg om je Border Terrier deel te laten nemen aan hondensporten zoals behendigheid of flyball. Deze activiteiten bieden niet alleen lichamelijke uitdaging, maar versterken ook de band tussen jou en je hond.

Border terrier
Zorg ervoor dat een Border terrier zijn energie kwijt kan. Het is een energieke hond.

De Border Terrier Pup

Het verwelkomen van een Border Terrier pup in je gezin is een opwindende gebeurtenis. Hier zijn enkele belangrijke tips om je nieuwe harige vriend een goede start te geven:

1. Socialisatie

Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je Border Terrier pup. Laat hem wennen aan verschillende mensen, geluiden en omgevingen om vertrouwen en stabiliteit op te bouwen.

2. Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een pup. Wees geduldig en consistent bij het aanleren van zindelijkheidsgewoonten. Beloon je pup wanneer hij buiten plast en poept.

3. Basiscommando’s aanleren

Leer je Border Terrier pup basiscommando’s zoals zit, liggen en komen. Positieve versterking, zoals beloningen en lof, zal hen aanmoedigen om te leren en te gehoorzamen.

Border terrier pup
Border terriers hebben behoefte aan een consequente opvoeding waardoor ze gauw leren.

4. Veilige omgeving

Maak je huis veilig voor je nieuwe pup. Verwijder potentieel gevaarlijke voorwerpen en zorg voor een comfortabele slaapplek en speelruimte.

5. Dierenartsbezoeken en vaccinaties

Zorg ervoor dat je regelmatig de dierenarts bezoekt voor gezondheidscontroles en om de benodigde vaccinaties te krijgen. Een gezonde start is essentieel voor een gelukkige en actieve Border Terrier pup.

Met de juiste zorg, training en veel liefde zal je Border Terrier pup snel opgroeien tot een loyale en levendige metgezel. Geniet van jullie avonturen samen en laat deze prachtige hond je hart veroveren met zijn unieke charme en energieke persoonlijkheid.

Antwoord op je vragen over de Border terrier

Hoe oud wordt een border terrier?

Een Border terrier wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud.

Hoeveel kost een border terrier pup?

Een Border terrier pup kost gemiddeld tussen de 800 en 1500 euro.

Andere terriers waar je misschien graag over leest

Amerikaanse pitbull terrier

Boston terrier

Bull terrier

Cairn terrier

Irish Soft Coated Wheaten terrier

Patterdale terrier

Yorkshire terrier