Bloedhond

Bloedhond

De geschiedenis van de bloedhond

De geschiedenis van de bloedhond gaat vele eeuwen terug, en het ras heeft een opmerkelijke ontwikkeling doorgemaakt. De oorsprong van de bloedhond is niet helemaal duidelijk, maar het wordt algemeen aangenomen dat het ras is ontstaan in België of Frankrijk. Bloedhonden worden verondersteld af te stammen van de St. Hubertushond, een oude hondenras dat door monniken werd gefokt voor de jacht op groot wild. De bloedhond wordt daarom ook wel vaak Sint-Hubertus hond genoemd. Hier zijn enkele belangrijke momenten in de geschiedenis van de bloedhond:

 • De naam “bloedhond” is afgeleid van het Franse “chien de sang” wat “hond van het bloed” betekent, waarschijnlijk verwijzend naar het vermogen van de hond om sporen van bloed te volgen.
 • In de middeleeuwen werd de bloedhond al gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals herten en zwijnen.
 • Gedurende de 16e en 17e eeuw werd de bloedhond in Engeland verder ontwikkeld en populair gemaakt voor de jacht, vooral door edelen en koninklijke gezinnen.
 • In de loop der tijd werden bloedhonden ook ingezet voor het opsporen van misdadigers en vermiste personen, vanwege hun uitzonderlijke reukvermogen.
 • Tegenwoordig worden bloedhonden nog steeds gebruikt in speurwerk, reddingsoperaties en zelfs als therapiehonden vanwege hun kalme en vriendelijke aard.

Bloedhond karakter

De bloedhond staat bekend om zijn unieke karakter en temperament. Deze honden zijn vriendelijk, geduldig en zeer toegewijd aan hun familie. Hier zijn enkele van de opvallende kenmerken van het karakter van de bloedhond:

 • Vriendelijk: Bloedhonden zijn doorgaans zeer vriendelijk tegenover mensen, inclusief kinderen, en ze gedragen zich vaak liefdevol en zachtaardig.
 • Sociaal: Ze zijn sociale honden die graag deel uitmaken van het gezinsleven. Ze kunnen soms verlegen zijn rond vreemden, maar met de juiste socialisatie kunnen ze goed overweg met andere huisdieren en mensen.
 • Geduldig: Bloedhonden hebben een hoog niveau van geduld, wat ze uitstekende metgezellen maakt, vooral voor gezinnen.
 • Zelfstandig: Hoewel ze loyaal zijn, kunnen bloedhonden ook vrij zelfstandig zijn, wat soms kan leiden tot koppig gedrag tijdens trainingssessies.
 • Vastberaden: Als speurhonden hebben bloedhonden een sterk gevoel van vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Ze zullen een geur volgen, zelfs als het hen over lange afstanden en complexe routes leidt.
Bloedhonden
Bloedhonden hebben een uitzonderlijk goede reuk waarmee ze wild kunnen opsporen.

Bloedhond verzorging

Een bloedhond heeft, zoals elk ander huisdier, aandacht en verzorging nodig om een gezond en gelukkig leven te leiden. Hier zijn enkele essentiële aspecten van de verzorging van een bloedhond:

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is van groot belang voor de gezondheid van uw bloedhond. Kies hoogwaardig hondenvoer dat geschikt is voor hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Overvoeren moet worden vermeden, omdat bloedhonden gevoelig zijn voor gewichtstoename.

Borstelen en vachtverzorging

Bloedhonden hebben een korte, dichte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Dit helpt ook om de vacht glanzend en gezond te houden. Baden moet alleen worden gedaan als het nodig is, omdat overmatig baden de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen.

Daarnaast hebben ze veel huid en rimpels. De plooien daartussen dienen goed schoongemaakt te worden. Dit is een tijdrovende klus die wel echt nodig is om de huid van de hond gezond te houden. Het hangt af van de hoeveelheid en soort activiteiten die je met je hond doet om te bepalen hoe vaak dit schoongemaakt moet worden.

Tandheelkundige zorg

Net als bij alle honden is regelmatige tandheelkundige zorg essentieel om gebitsproblemen te voorkomen. Poets de tanden van uw bloedhond regelmatig en geef kauwspeeltjes om tandplak te verminderen.

Dierenartsbezoeken

Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts om de gezondheid van uw bloedhond te controleren en eventuele potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.

Bloedhond beweging

Hoewel bloedhonden een vrij relaxte en rustige houding hebben, hebben ze nog steeds voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele richtlijnen voor hun bewegingsbehoeften:

 • Dagelijkse wandelingen: Bloedhonden genieten van regelmatige wandelingen, bij voorkeur meerdere keren per dag. Deze wandelingen geven hen de mogelijkheid om nieuwe geuren te ontdekken en te verkennen.
 • Speeltijd: Bied uw bloedhond voldoende speeltijd aan, vooral als u in een omheinde tuin kunt spelen. Ze kunnen soms speels zijn en genieten van interactieve spellen met hun eigenaren.
 • Speuractiviteiten: Aangezien bloedhonden van nature speurhonden zijn, zullen ze genieten van speuractiviteiten, zoals het volgen van een geur of het zoeken naar verstopte voorwerpen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel bloedhonden regelmatige beweging nodig hebben, ze gevoelig kunnen zijn voor warm weer vanwege hun overvloedige huid en rimpels. Zorg ervoor dat u tijdens warme dagen de wandelingen beperkt tot koelere uren van de dag om oververhitting te voorkomen.

Bloedhond
Bloedhonden hebben meerdere lange wandelingen per dag nodig waarin ze hun reuk kunnen gebruiken.

Bloedhond gedrag

Het gedrag van een bloedhond wordt sterk beïnvloed door zijn geschiedenis als speurhond. Hier zijn enkele gedragskenmerken die typerend zijn voor dit ras:

 • Geurdetectie: Het vermogen van een bloedhond om geuren te detecteren en te volgen, is buitengewoon indrukwekkend. Ze hebben een ongelooflijk scherp reukvermogen en kunnen geuren opsporen over grote afstanden.
 • Volhardend: Bloedhonden staan bekend om hun volharding bij het volgen van een geur, wat soms kan leiden tot koppig gedrag tijdens trainingssessies.
 • Ontspannen: Over het algemeen hebben bloedhonden een kalme en relaxte houding, vooral binnenshuis. Ze kunnen zelfs een beetje lui zijn en genieten van lange dutjes.
 • Gevoelig: Bloedhonden hebben een gevoelige aard en reageren het beste op positieve, beloningsgerichte trainingstechnieken. Harde training kan averechts werken en hun zelfvertrouwen schaden.

Bloedhond pup

Een bloedhond-pup is schattig en verleidelijk, maar het is belangrijk om goed na te denken voordat u er een in huis haalt. Puppies hebben veel aandacht, training en tijd nodig om uit te groeien tot goed aangepaste en gehoorzame volwassen honden. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden bij het verwelkomen van een bloedhond-pup:

Vroege socialisatie

Begin met het socialisatieproces van uw bloedhond-pup zodra hij thuis is. Laat hem wennen aan verschillende mensen, geluiden, omgevingen en andere huisdieren om verlegenheid of agressie op latere leeftijd te voorkomen.

Beloningsgerichte training

Bloedhonden zijn slim, maar soms koppig. Kies voor een positieve en beloningsgerichte training om hun motivatie hoog te houden en succesvolle resultaten te behalen.

Consistente routine

Stel een consistente dagelijkse routine in voor uw pup met regelmatige voedingstijden, wandelingen en speeltijd. Een routine helpt bij de opvoeding en helpt uw pup zich veilig te voelen.

Geduld en liefde

Als nieuwe eigenaar van een bloedhond-pup is geduld en liefde essentieel. Bouw een sterke band op met uw pup en wees geduldig tijdens het leerproces.

Bloedhond
Een Bloedhond pup is erg slim maar kan ook koppig zijn, bouw dus een goede band op.

Bloedhond kopen

Als u geïnteresseerd bent in het kopen van een bloedhond, zijn er een paar belangrijke stappen om te volgen:

1. Onderzoek en zoek een erkende fokker

Voer grondig onderzoek uit naar verschillende fokkers en zorg ervoor dat u er een kiest die erkend is en zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van hun honden.

2. Bezoek de fokker en ontmoet de ouders

Plan een bezoek aan de fokker om de omgeving waar de pups worden grootgebracht te bekijken. Ontmoet ook de ouders van de pups om een idee te krijgen van hun karakter en temperament.

3. Kies een pup op basis van karakter

Elke pup heeft zijn eigen unieke karakter. Kies een pup die goed bij uw gezinssituatie past en die een rustig en vriendelijk karakter heeft.

4. Zorg voor de juiste papieren

Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten en gezondheidscertificaten van de fokker ontvangt, inclusief stambomen en vaccinatiegegevens.

5. Bereid uw huis voor

Voordat u uw bloedhond pup mee naar huis neemt, zorg ervoor dat u uw huis veilig en hondvriendelijk maakt. Zorg voor alle essentiële benodigdheden, zoals een comfortabele slaapplaats, voerbakjes, speelgoed en puppytraining pads.

Conclusie

De bloedhond is een fascinerend en uniek hondenras met een rijke geschiedenis als speurhond. Hun vriendelijke karakter, indrukwekkende reukvermogen en toewijding aan hun familie maken ze tot geweldige metgezellen voor degenen die bereid zijn te investeren in hun verzorging en training. Als u overweegt een bloedhond-pup te kopen, zorg er dan voor dat u zich goed informeert en een verantwoordelijke fokker vindt die het welzijn van de honden op de eerste plaats zet. Met de juiste zorg en liefde zal uw bloedhond een loyale en trouwe vriend zijn voor vele jaren.

FAQ

Wat is een bloedhond?

De bloedhond is een oud en indrukwekkend hondenras dat bekend staat om zijn uitstekende speurvermogen. De naam “bloedhond” is afgeleid van het Franse “chien de sang”, wat “hond van het bloed” betekent, vanwege zijn vermogen om geuren te volgen, zelfs over lange afstanden en complexe routes. De bloedhond heeft een vriendelijk en geduldig karakter, is sociaal en hecht zich sterk aan zijn familie.

Wat kost een bloedhond?

Een bloedhond kost gemiddeld tussen de 2000 en 4000 euro.

Wat voor soort hond is een bloedhond?

Een bloedhond is een middelgroot tot groot hondenras dat behoort tot de soort van speurhonden. Speurhonden zijn honden die zijn gefokt en getraind om hun uitstekende reukvermogen te gebruiken om geuren te detecteren en te volgen. Deze honden hebben een buitengewoon scherp reukvermogen en zijn in staat om sporen van geuren over lange afstanden en door diverse omstandigheden te volgen.

Artikelen over andere honden

Afghaanse windhond

Bull terrier

Boston terrier

Lassi hond

New English bulldog

Spaanse waterhond

Tibetaanse mastiff