Bedlington terrier

Bedlington Terrier

De geschiedenis van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier, vernoemd naar de mijnstad Bedlington in Noord-Engeland, heeft een boeiende geschiedenis die teruggaat tot de vroege 19e eeuw. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om te jagen op ongedierte en om te dienen als waakhonden voor mijnwerkers. De exacte oorsprong van het ras is enigszins onzeker, maar men gelooft dat de Bedlington Terrier is ontstaan uit kruisingen tussen verschillende rassen, waaronder de Dandie Dinmont Terrier, Whippet, en de Rothbury Terrier.

Het karakter van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier staat bekend om zijn charmante karakter en heeft een liefdevolle en toegewijde aard. Enkele opvallende eigenschappen van hun persoonlijkheid zijn:

  • Intelligentie: Deze honden zijn buitengewoon slim en kunnen snel nieuwe commando’s en trucjes leren. Hun scherpe geest maakt ze tot uitstekende leerlingen tijdens trainingssessies.
  • Liefdevol: De Bedlington Terrier hecht zich sterk aan zijn gezin en geniet van quality time met hun eigenaar. Ze gedijen goed in huishoudens waar genoeg aandacht en genegenheid voor hen is.
  • Levendig: Ondanks hun zachtaardige karakter zijn Bedlington Terriers ook energieke en speelse honden. Ze zijn altijd klaar voor avontuur en activiteiten.
  • Jachtinstinct: Vanwege hun oorsprong als jachthonden hebben Bedlington Terriers nog steeds een sterk jachtinstinct. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het uitlaten en spelen in niet-omheinde gebieden.

De Bedlington Terrier is over het algemeen goed in de omgang met kinderen en andere huisdieren, maar vroege socialisatie is essentieel om een harmonieuze interactie met andere huisdieren en mensen te waarborgen.

bedlington terrier
De Bedlington terrier is een erg slimme hond die graag commando’s en trucjes leert.

Verzorging van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier heeft een unieke vacht die enige toewijding vereist als het gaat om verzorging. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips voor deze charmante honden:

Vachtverzorging

De vacht van een Bedlington Terrier is zacht en pluizig, wat doet denken aan een schapenwol. Om klitten en vervilting te voorkomen, is regelmatig borstelen essentieel, bij voorkeur twee tot drie keer per week. Daarnaast is het aan te raden om hun vacht elke paar maanden te trimmen om het netjes en gezond te houden.

bedlington terrier
De vacht van de Bedlington terrier behoeft veel verzorging.

Oorverzorging

Bedlington Terriers hebben hangende oren die gevoelig zijn voor infecties als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Controleer hun oren wekelijks op vuil en overmatig oorsmeer, en maak ze indien nodig voorzichtig schoon met een vochtig doekje of een door de dierenarts aanbevolen oorreiniger.

Gebitsverzorging

Net als bij alle hondenrassen is tandheelkundige gezondheid cruciaal voor de algehele welzijn van een Bedlington Terrier. Zorg voor regelmatige tandenpoetsen en geef ook tandvriendelijke kauwspeeltjes om de opbouw van tandplak te verminderen.

Bewegingsbehoeften van de Bedlington Terrier

Hoewel de Bedlington Terrier een energieke hond is, hebben ze geen extreme bewegingsbehoeften zoals sommige andere terriërrassen. Regelmatige dagelijkse wandelingen en speelsessies in de achtertuin zijn meestal voldoende om aan hun behoeften te voldoen. Een leuke toevoeging kan zijn om ze de mogelijkheid te bieden om te rennen in een veilig omheinde ruimte, zoals een hondenpark, waar ze hun energie volledig kunnen uitleven.

Als je een actief persoon bent die van buitensporten houdt, zul je merken dat de Bedlington Terrier graag aan je zijde deelneemt aan verschillende activiteiten, zoals wandelen, joggen of zelfs behendigheidstraining.

Gedrag van de Bedlington Terrier

De Bedlington Terrier staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter, maar zoals bij elke hond kan hun gedrag variëren op basis van factoren zoals socialisatie, training en genetica. Hier zijn enkele gedragstips om een gelukkige en goed aangepaste Bedlington Terrier te garanderen:

Socialisatie

Begin zo vroeg mogelijk met het socialiseren van je Bedlington Terrier. Blootstelling aan verschillende situaties, mensen en andere dieren helpt hen om zelfverzekerder en minder angstig te zijn in nieuwe omgevingen. Dit draagt bij aan een evenwichtige persoonlijkheid.

Training

Vanwege hun intelligentie zijn Bedlington Terriers meestal gemakkelijk te trainen. Wees consequent en positief in je benadering en gebruik beloningen en lof om gewenst gedrag te versterken. Vermijd harde straffen, omdat dit kan leiden tot angst en ongewenst gedrag.

bedlington terrier
De Bedlington terrier kan in de regel goed opschieten met andere huisdieren.

Omgang met kinderen en andere huisdieren

Over het algemeen gaat de Bedlington Terrier goed samen met kinderen en andere huisdieren als ze goed gesocialiseerd zijn. Toch is het belangrijk om altijd toezicht te houden wanneer ze met jonge kinderen of andere huisdieren spelen om eventuele onbedoelde ruwe interacties te voorkomen.

Bedlington Terrier kopen

Als je geïnteresseerd bent om een Bedlington Terrier in je leven te verwelkomen, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om te overwegen:

Reputabele fokkers

Zorg ervoor dat je een gerenommeerde fokker selecteert die bekend staat om het fokken van gezonde en goed gesocialiseerde puppy’s. Vraag om referenties en bezoek de fokker om te zien hoe de honden worden grootgebracht.

Gezondheidstesten

Informeer naar de gezondheidstesten die zijn uitgevoerd bij de ouders van de puppy’s om erfelijke aandoeningen uit te sluiten. Dit vermindert het risico op het erven van genetische gezondheidsproblemen.

Bedlington terrier Prijs

De prijs van een Bedlington Terrier kan variëren, afhankelijk van de fokker, de afstamming van de hond en de vraag naar het ras. De prijs kan variëren van 1000 tot wel 3000 euro.

Bedlington Terrier en Whippet: Een interessante kruising

Een opkomende trend in de hondenwereld is het fokken van kruisingen, waaronder die tussen de Bedlington Terrier en de Whippet, ook wel “Bedlington Whippet” genoemd. Deze kruising combineert het charmante karakter van de Bedlington Terrier met de snelheid en gratie van de Whippet. Het resultaat is een elegante en energieke hond die zowel geschikt is als gezelschapshond en voor sportieve activiteiten, zoals behendigheid en coursing.

Als je overweegt een Bedlington Whippet te adopteren, zijn dezelfde aandachtspunten van toepassing als bij het kopen van een raszuivere hond. Zoek een betrouwbare fokker die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van de honden.

Conclusie

De Bedlington Terrier is een charmante en veelzijdige hond met een rijke geschiedenis en een liefdevol karakter. Hun schattige uiterlijk en levendige persoonlijkheid maken ze tot geweldige metgezellen voor actieve gezinnen. Met de juiste verzorging, training en aandacht kunnen Bedlington Terriers uitgroeien tot loyale en vrolijke huisdieren. Overweeg echter altijd de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het bezitten van een hond voordat je de sprong waagt om een Bedlington Terrier te kopen of te adopteren. Met de juiste zorg en genegenheid zal je ongetwijfeld een levenslange band opbouwen met deze unieke en buitengewone hond.

FAQ

Wat kost een Bedlington terrier?

Een Bedlington terrier kost gemiddeld tussen de 1000 en 1500 euro.

Artikelen over andere hondenrassen

Amerikaanse bulldog

Amerikaanse pitbull terrier

Bloedhond

Boston terrier

Patterdale terrier

Spaanse waterhond

Yorkshire terrier