Bearded collie

Bearded collie in sneeuw

Bearded Collie Geschiedenis

De geschiedenis van de Bearded Collie gaat terug tot enkele eeuwen geleden. Dit ras is ontstaan in Schotland, waar het diende als een betrouwbare en behendige herdershond. Met zijn uitzonderlijke vermogen om schapen te hoeden en te beschermen tegen roofdieren, bewees de Bearded Collie al snel zijn waarde voor herders en boeren. De exacte oorsprong van het ras is enigszins vaag, maar het wordt verondersteld dat het afstamt van onder andere de Schotse herdershond.

Terwijl de jaren verstreken, werd de Bearded Collie verder ontwikkeld en gefokt om te voldoen aan de veranderende behoeften van de samenleving. Ze evolueerden van puur functionele herdershonden naar geliefde gezelschapshonden en showhonden. Hoewel de behoefte aan hoeden verminderde, bleef hun intelligentie, vriendelijkheid en energie behouden, waardoor het nog steeds een populaire hond is voor gezinnen over de hele wereld.

Bearded Collie karakter

Het karakter van de Bearded Collie is een van zijn meest aantrekkelijke eigenschappen. Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en vrolijke aard. Hier zijn enkele kenmerken van hun karakter:

Intelligent

Bearded Collies staan bekend om hun slimme geest en snelle leercurve. Ze genieten van mentale uitdagingen en kunnen goed getraind worden in verschillende taken.

bearded collie water
Een Bearded collie is intelligent en speels, ze spelen graag spelletjes in het water.

Speelsheid

Deze honden hebben een speelse en energieke persoonlijkheid. Ze zijn dol op interactie en spelletjes met hun baasjes en andere honden.

Aanhankelijk

Bearded Collies zijn liefdevol en hechten zich sterk aan hun gezin. Ze gedijen goed met menselijk gezelschap en kunnen soms zelfs een beetje aanhankelijk zijn.

Waaks

Hoewel ze meestal vriendelijk zijn tegen vreemden, hebben Bearded Collies een natuurlijk waakzaam instinct. Ze zullen blaffen om hun eigenaren te waarschuwen voor mogelijke indringers.

Over het algemeen zijn Bearded collie’s hele leuke gezinshonden. Ze zijn niet slim, speels, aanhankelijk en een tikkeltje waaks. Ze kunnen in de regel goed overweg met andere honden. Een Bearded collie is graag bij je en gaat graag met je op pad.

Verzorging van de Bearded Collie

De bijzondere vacht van de Bearded Collie is een van zijn meest opvallende kenmerken, maar het vereist ook de nodige zorg. Er zijn veel onderdelen waar je aan moet denken bij het verzorgen van een Bearded Collie.

De dubbele vacht van de Bearded Collie moet regelmatig worden geborsteld om klitten en klonten te voorkomen. Een wekelijkse borstelbeurt helpt om de vacht gezond en glanzend te houden.

Bearded collie borstelen
De Bearded collie dient minimaal wekelijks geborsteld te worden om klitten te voorkomen.

Baden moet spaarzaam gebeuren, omdat overmatig wassen de natuurlijke oliën van de vacht kan verwijderen. Alleen baden als het echt nodig is, is aan te raden.

Controleer regelmatig de oren en ogen van je Bearded Collie op tekenen van infectie. Reinig indien nodig voorzichtig met geschikte producten.

Beweging voor de Bearded collie

De Bearded Collie is een actieve hond die van beweging houdt. Ze gedijen goed in gezinnen met een actieve levensstijl en vinden het heerlijk om deel te nemen aan buitenactiviteiten. Er zijn veel verschillende activiteiten die je kunt doen met dit hondenras. In dat opzicht is het een veelzijdig ras dat graag wat samen met je onderneemt.

Dagelijkse lichaamsbeweging is essentieel voor de Bearded Collie. Lange wandelingen, spelen in de tuin en interactieve spelletjes helpen hen fysiek en mentaal gestimuleerd te houden.

Bearded collie spelen
Bearded collie’s kunnen hun energie goed kwijt door middel van verschillende spelletjes.

Bearded Collies hebben een vriendelijke aard, maar vroege socialisatie is nog steeds belangrijk. Blootstelling aan verschillende mensen, dieren en omgevingen helpt hen goed afgeronde volwassenen te worden.

Deze honden zijn intelligent en reageren goed op positieve versterkingstraining. Houd de trainingssessies interessant en belonend om hun aandacht vast te houden.

Bearded Collie Pups

Bearded collie pups zijn heel schattige honden maar je zult ze wel moeten opvoeden. Dat doe je zodat ze als volwassen hond evenwichtig en in balans zijn. Je hebt dan een volwassen hond die enigszins naar je luistert en ook sociaal is.

Een goed gesocialiseerde Bearded collie pup leert om nieuwe dingen te benaderen zonder angstig of agressief te reageren. Pups die niet voldoende gesocialiseerd zijn, kunnen later in het leven angstig, nerveus of agressief worden wanneer ze worden blootgesteld aan onbekende situaties, mensen of dieren. Dat wil je voorkomen.

Bearded collie pup
Vroeg socialiseren van je Bearded collie kan op latere leeftijd problemen voorkomen.

Door positieve ervaringen op te doen met verschillende mensen, dieren en omgevingen, leert een pup vertrouwen op te bouwen. Dit vertrouwen is essentieel om de wereld om hen heen te verkennen en nieuwe ervaringen aan te gaan.

Goed gesocialiseerde pups ontwikkelen betere sociale vaardigheden. Ze leren hoe ze zich op een respectvolle en acceptabele manier moeten gedragen ten opzichte van andere honden en mensen. Dit voorkomt ongewenst gedrag.

Daarnaast zijn Bearded collie pups die zijn blootgesteld aan verschillende prikkels en omgevingen zijn vaak gemakkelijker te trainen. Ze hebben al ervaring opgedaan met nieuwe situaties, geluiden en mensen, wat betekent dat ze minder snel afgeleid of gestrest zullen raken tijdens trainingssessies. Dat heeft ook de nodige voordelen voor de toekomst, denk ook aan vuurwerk en soortgelijke situaties.

Pups die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen in de toekomst gedragsproblemen ontwikkelen, zoals verlatingsangst, agressie, overmatig blaffen en destructief gedrag. Door vroeg te investeren in socialisatie, kun je deze problemen helpen voorkomen.

Het is dus erg belangrijk om je Bearded collie pup te socialiseren en te trainen door middel van een cursus. Ze leren hier ontelbaar veel van en hebben veel meer kans om een stabiele en evenwichtige volwassen hond te worden. Je stoomt ze klaar voor de toekomst.

Bearded collie prijs

De Bearded collie prijs ligt vaak tussen 850 en 1500 euro. Dit verschilt echter erg. Dat kan afhangen van de fokker of particuliere verkoper maar ook of de hond een stamboom heeft. Daarnaast kan het de laatste pup van het nest zijn waar de eigenaar graag van af wil. Zo zijn er allerlei situaties te bedenken waardoor de prijs per Bearded collie pup varieert.