Basset hound

Basset Hound

De geschiedenis van de Basset Hound

De Basset Hound, een charmante en geliefde hondenras, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot enkele eeuwen geleden. Het ras is ontstaan in Frankrijk en is het resultaat van doelgerichte fokprogramma’s om een hond te creëren die uitblinkt in de jacht. Hier zijn enkele interessante feiten over de geschiedenis van de Basset Hound:

 • De oorsprong van de Basset Hound kan worden herleid naar de zestiende eeuw, toen Franse monniken met een scherp gevoel voor selectieve fok begonnen met het kruisen van verschillende rassen om een hond te krijgen die de perfecte jachtpartner zou zijn voor de aristocratie. De term ‘Basset’ is afgeleid van het Franse woord ‘bas’, wat ‘laag’ betekent, vanwege de korte poten van het ras.
 • Hoewel de exacte voorouders van de Basset Hound niet volledig bekend zijn, wordt algemeen aangenomen dat de bloedlijnen teruggaan naar honden uit het oude Egypte. Het is ook mogelijk dat enkele rassen uit het zuidwesten van Azië en Noord-Afrika hun invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de Basset Hound.
 • Gedurende de geschiedenis van het ras hebben Basset Hounds hun vaardigheden als jachthonden bewezen, vooral in het achtervolgen van klein wild, zoals konijnen en hazen. Hun uitstekende reukvermogen, gecombineerd met hun vasthoudendheid en langzaam maar gestaag tempo, maakten hen tot ideale metgezellen voor jagers.
Basset Hound
De Basset hound is een jachthond op voornamelijk klein wild zoals hazen.

Het karakter van de Basset Hound

Als het gaat om karaktereigenschappen, staat de Basset Hound bekend om zijn zachtaardige en aanhankelijke aard. Dit ras heeft enkele unieke kenmerken die hen onderscheiden van andere honden, waaronder:

 • Kalm en geduldig: Basset Hounds zijn rustige en bedachtzame honden. Ze hebben de neiging om niet snel van hun stuk te raken en blijven kalm, zelfs in stressvolle situaties.
 • Sociaal en vriendelijk: Deze honden staan bekend om hun vriendelijke karakter en zijn meestal goed in de omgang met andere huisdieren en kinderen. Ze zijn sociaal ingesteld en houden van gezelschap.
 • Eigenwijs maar aanhankelijk: Basset Hounds hebben een onafhankelijke geest en kunnen soms eigenwijs zijn, vooral als het gaat om training. Desondanks zijn ze ook zeer aanhankelijk naar hun gezin en hechten ze zich sterk aan hun eigenaren.
 • Speelsheid: Hoewel ze vaak als rustig worden beschouwd, hebben Basset Hounds een speelse kant. Ze genieten van interactieve spelletjes en kunnen verrassend energiek zijn, vooral wanneer ze jong zijn.
 • Gevoelig voor eenzaamheid: Vanwege hun aanhankelijke aard kunnen Basset Hounds zich eenzaam voelen als ze te veel tijd alleen doorbrengen. Ze gedijen het beste in een gezinsomgeving waar ze genoeg aandacht en liefde krijgen.

Verzorging van de Basset Hound

Het verzorgen van een Basset Hound vergt enige aandacht, maar over het algemeen is het geen tijdrovende taak. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging van dit ras:

 • Vachtverzorging: De korte vacht van de Basset Hound vereist niet veel verzorging. Een regelmatige borstelbeurt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden is voldoende. Wees echter voorzichtig tijdens het borstelen, omdat hun huid plooien heeft die gevoelig kunnen zijn.
 • Oorverzorging: Vanwege hun hangende oren zijn Basset Hounds vatbaar voor oorinfecties. Het is essentieel om regelmatig hun oren schoon te maken en te controleren op tekenen van roodheid, geur of irritatie.
 • Gebitsverzorging: Zoals bij elk hondenras is tandheelkundige gezondheid belangrijk. Zorg voor regelmatige tandenpoetsbeurten om tandplak en tandsteen te voorkomen.
 • Nagelverzorging: Controleer regelmatig de nagels van je Basset Hound en knip ze indien nodig bij om overmatige slijtage te voorkomen.
Basset hound
Houd de oren van de Basset hound goed schoon, dit is belangrijk voor hun gezondheid.

Beweging voor Basset Hounds

Hoewel Basset Hounds bekend staan om hun relaxte houding, betekent dit niet dat ze helemaal geen beweging nodig hebben. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om ze fysiek en mentaal gezond te houden. Hier zijn enkele tips voor het in stand houden van een actieve levensstijl voor je Basset Hound:

 • Regelmatige wandelingen: Maak dagelijks meerdere korte wandelingen met je Basset Hound. Ze genieten ervan om buiten te zijn en te snuffelen, dus neem de tijd om ze de gelegenheid te geven hun uitstekende reukvermogen te gebruiken.
 • Speelse activiteiten: Basset Hounds zijn dol op spelletjes, dus profiteer van hun speelse karakter. Laat ze achter ballen aan rennen of speel zoekspelletjes om hun geest te stimuleren.
 • Let op overmatige inspanning: Ondanks dat ze actief kunnen zijn, zijn Basset Hounds geen honden die je urenlang moet laten rennen of joggen. Overmatige inspanning kan schadelijk zijn voor hun rug en gewrichten vanwege hun korte poten en lange rug.

Gedrag en omgang met Basset Hounds

Basset Hounds hebben enkele unieke gedragskenmerken die eigenaren moeten begrijpen om een sterke band met hun hond op te bouwen:

 • Volhardend snuffelen: Vanwege hun ongelooflijke reukvermogen hebben Basset Hounds de neiging om constant te snuffelen, zelfs tijdens wandelingen. Dit gedrag is volkomen normaal en moet worden toegestaan, maar houd wel de riem strak om ongewenste omzwervingen te voorkomen.
 • Eigenzinnige training: Basset Hounds kunnen eigenwijs zijn tijdens trainingssessies. Ze hebben een zachte en geduldige aanpak nodig, omdat harde correcties averechts kunnen werken.
 • Jachtdrift: Vanwege hun achtergrond als jachthonden, kan de jachtdrift van een Basset Hound soms naar boven komen. Het is belangrijk om ze aan te lijnen in gebieden waar ze het wild kunnen opsporen en achtervolgen.

Basset Hound pup

Het verwelkomen van een Basset Hound pup in je gezin is een opwindende en lonende ervaring. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het opvoeden van een Basset Hound pup:

 • Socialisatie: Vroege socialisatie is cruciaal voor een Basset Hound pup. Introduceer ze geleidelijk aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om hun vertrouwen op te bouwen en een goed afgerond karakter te ontwikkelen.
 • Training: Begin met basiscommando’s en zindelijkheidstraining vanaf het begin. Wees geduldig en consistent in je aanpak.
 • Veilige omgeving: Basset Hound pups kunnen soms onhandig zijn vanwege hun lange oren en poten. Zorg voor een veilige omgeving zonder gevaarlijke objecten waarin ze kunnen verstrikt raken.
Basset hound
Begin vroeg met het socialiseren van een Basset hound pup zodat deze op latere leeftijd goed luistert.

Basset hound stinkt

Een veel voorkomende zorg onder potentiële eigenaren is de geur die geassocieerd wordt met Basset Hounds. Deze geur is afkomstig van de huidplooien en oren van het ras en kan soms sterk zijn. Hier zijn enkele manieren om met de ‘Basset Hound-geur’ om te gaan.

 • Regelmatige reiniging: Zorg voor regelmatige reiniging van de huidplooien van je Basset Hound om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen.
 • Droog houden: Houd de oren van je Basset Hound zo droog mogelijk om de groei van bacteriën te minimaliseren. Dit kan helpen om onaangename geuren te verminderen.
 • Gebruik van geur absorberende producten: Er zijn speciale producten op de markt die kunnen helpen om de geur van je Basset Hound te verminderen. Raadpleeg je dierenarts voor aanbevelingen.

Een Basset Hound kopen

Als je hebt besloten dat de Basset Hound het perfecte ras is voor jouw gezin, is het belangrijk om verantwoordelijk te werk te gaan bij het kopen van een hond. Hier zijn enkele stappen om een Basset Hound te kopen:

 • Zoek een gerenommeerde fokker: Doe grondig onderzoek en zoek naar een fokker met een goede reputatie, die zorgt voor het welzijn van hun honden en de gezondheid van de pups waarborgt.
 • Ontmoet de fokker en de ouders: Bezoek de fokker persoonlijk, ontmoet de ouders van de pup en observeer hun gedrag en gezondheid.
 • Gezondheidscontrole: Zorg ervoor dat de pup een grondige gezondheidscontrole heeft gehad door een dierenarts en dat ze up-to-date zijn met vaccinaties en ontwormingsbehandelingen.
 • Kies een pup die bij je past: Let op het gedrag van de pups en kies er een die goed bij je levensstijl past.

Conclusie

De Basset Hound is een charmant en uniek hondenras met een rijke geschiedenis als jachthond. Hun zachtaardige karakter, aanhankelijke aard en speelse persoonlijkheid maken ze tot geweldige metgezellen voor gezinnen en individuen. Hoewel ze wat aandacht vereisen bij de verzorging en training, is de liefde en vriendschap die je van een Basset Hound krijgt, de moeite waard. Als je overweegt om een Basset Hound te kopen, onthoud dan dat het van groot belang is om verantwoordelijk te werk te gaan en te kiezen voor een gerenommeerde fokker. Met de juiste zorg en liefde zal je Basset Hound een geweldig en loyaal lid van je familie worden.

FAQ

Hoe oud wordt een Basset hound?

Een Basset hound wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Dit kan per hond enorm verschillen.

Wat kost een Basset hound pup?

Een Basset hound pup kost tussen de 1000 en 2000 euro. De prijzen verschillend bij particulieren en fokkers.

Artikelen over andere honden

Afghaanse windhond

Bouvier des flandres

Ierse setter

Spaanse waterhond

Yorkshire terrier