Basenji

Basenji hond

Basenji geschiedenis

Ten eerste heeft de Basenji een interessante geschiedenis. Deze honden vinden hun oorsprong in Centraal-Afrika, waar ze werden gefokt en gebruikt door inheemse stammen voor diverse taken, waaronder jagen en bewaken. De Basenji staat bekend om zijn vermogen om stil te blijven bij het jagen, wat hen tot uitstekende metgezellen voor jagers maakte. Dit vermogen om niet te blaffen leidde tot hun bijnaam “de blaffende hond die niet blaft”.

Deze honden werden vaak ingezet voor de jacht op verschillende soorten wild, waaronder:

Klein wild: Basenji’s werden gebruikt om klein wild zoals knaagdieren, konijnen en andere kleine dieren te jagen. Hun behendigheid, snelheid en scherp zicht maakten hen uitstekende jagers van deze prooien.

Vogels: Basenji’s werden ook ingezet bij de jacht op vogels, waaronder verschillende soorten watervogels en andere gevogelte. Hun vermogen om geruisloos te bewegen en prooien te besluipen, maakte hen geschikt voor deze taak.

Kleiner wild zoals apen: In sommige delen van Afrika werden Basenji’s ook ingezet voor de jacht op kleinere primaten, zoals apen. Hun behendigheid en wendbaarheid waren nuttig bij het achtervolgen en vangen van deze dieren.

Tegenwoordig wordt de Basenji hond niet meer ingezet voor de jacht. Het zijn nu vooral gezinshonden die je in Nederland wel tegen kunt komen maar je zult ze niet vaak zien.

Basenji karakter

Het karakter van de Basenji is een van zijn meest opvallende kenmerken. Net als mensen hebben honden hun eigen unieke persoonlijkheden, en Basenji’s zijn geen uitzondering. Hier zijn enkele eigenschappen die het karakter van de Basenji definiëren:

 • Eigenzinnigheid en onafhankelijkheid;
 • Intelligentie en nieuwsgierigheid;
 • Loyaliteit aan hun gezin;
 • Gereserveerd tegenover vreemden.

Hoewel Basenji’s eigenzinnig kunnen zijn en soms bekend staan om hun koppige houding, is het belangrijk om te begrijpen dat deze eigenschappen deel uitmaken van hun natuurlijke gedrag. Ze hebben een sterke wil en vereisen geduldige en positieve trainingstechnieken.

Basenji rennend
Een Basenji is gereserveerd naar vreemden maar na acceptatie is het een vriendelijk hondenras.

Basenji gedrag

Basenji’s hebben specifieke behoeften op het gebied van socialisatie. Ze hebben de neiging om hechte banden met hun gezin te vormen, maar kunnen soms wat gereserveerd zijn tegenover vreemden. Vroege socialisatie is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in verschillende situaties en in de omgang met andere honden en mensen.

Verzorging van een Basenji

Wat betreft verzorging heeft de Basenji enkele opmerkelijke eigenschappen die hem onderscheiden van andere rassen:

 • Minimale vachtverzorging: De korte en strakke vacht van de Basenji vereist niet veel onderhoud.
 • Oor- en tandverzorging: Regelmatige controle van de oren en tanden is belangrijk voor hun algehele gezondheid.

De eenvoudige verzorgingsbehoeften van de Basenji maken hem tot een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hond met minder intensieve verzorgingsvereisten.

Basenji beweging
De vacht van een Basenji vereist niet veel verzorging.

Beweging voor de Basenji hond

Basenji’s zijn energieke honden die dagelijkse beweging nodig hebben om gezond te blijven. Hier zijn enkele tips om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen:

 • Dagelijkse wandelingen en actieve speelsessies;
 • Mentale stimulatie met puzzelspeelgoed en interactieve spellen.

Door hun energieke aard gedijen Basenji’s goed in actieve gezinnen waar ze voldoende mogelijkheden hebben om hun energie kwijt te kunnen. Parson russel terriers zijn een ander voorbeeld van honden die het beste gedijen bij een actief gezin.

Basenji kleuren

De Basenji is er in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn rood, zwart en wit, tricolor en rood en brindle.

Rood

Variërend van licht rood tot diep mahonie. Een effen rode kleur is wenselijk, maar kleine witte aftekeningen op de borst, poten of staartpunt zijn toegestaan.

Basenji rood
Een rode Basenji hond is een van de meest voorkomende kleuren van Basenji’s.

Zwart en wit

Basenji’s met een zwarte basiskleur en witte aftekeningen op de borst, poten, staartpunt en soms het gezicht worden erkend.

Basenji zwart wit
Een zwart met witte Basenji wordt ook erkend door de American Kennel Club (AKC).

Rood en brindle

Hierbij heeft de Basenji een gestroomde rode kleur over het grootste deel van zijn lichaam. De rest van zijn lichaam is wit.

Basenji pup brindle
Een Basenji pup met een brindle vachtkleur is een bijzondere verschijning.

Tricolor

Basenji’s met een zwart-witte basiskleur en tan aftekeningen boven de ogen, op de wangen, aan de binnenkant van de poten, onder de staart en witte aftekeningen op de borst, poten en staartpunt worden geaccepteerd.

Basenji tricolor
Een Basenji tricolor heeft kleuren die je bijvoorbeeld ook bij een Berner Sennenhond ziet.

Basenji puppies

Als je overweegt een Basenji puppy te adopteren, zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 • Vroege socialisatie: Begin met socialisatie op jonge leeftijd om een zelfverzekerde en goed aangepaste hond te ontwikkelen.
 • Training: Geduldige en positieve training is cruciaal voor het ontwikkelen van gehoorzaamheid en goede gedragspatronen.

Het opvoeden van een Basenji puppy vereist toewijding en consistentie, maar met de juiste aanpak kunnen ze geweldige metgezellen worden.

Basenji kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Basenji, is het van belang om te weten waar je op moet letten:

 • Verantwoordelijke fokkers: Koop bij erkende fokkers die de gezondheid en het welzijn van hun honden vooropstellen.
 • Prijsvariaties: De prijs van een Basenji kan variëren afhankelijk van factoren zoals stamboom en gezondheid.

Denk eraan dat investeren in een goed gefokte Basenji bijdraagt aan een lang en gelukkig leven voor je nieuwe huisdier.

Samenvattend

Alles overziend, biedt de Basenji een unieke mix van geschiedenis, karaktereigenschappen en verzorgingsbehoeften. Hun Afrikaanse achtergrond heeft bijgedragen aan hun specifieke gedrag en persoonlijkheid, en ze zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een hond met eigenzinnige charme en energieke vitaliteit. Of je nu valt voor hun eigenzinnige karakter, minimale vachtverzorging of intrigerende geschiedenis, de Basenji blijft een geliefd ras dat velen fascineert en bewondert.

FAQ

Hoe oud wordt een Basenji?

Een Basenji hond wordt gemiddeld 13 tot 15 jaar oud. Het kan per exemplaar verschillen hoe oud het dier wordt logischerwijs.