Amerikaanse bulldog

Amerikaanse Bulldog

Geschiedenis van de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog heeft zijn wortels in het oude Engeland, waar ze oorspronkelijk werden gefokt voor diverse boerderijtaken, zoals het hoeden van vee en het beschermen van eigendommen. In de 17e eeuw reisden kolonisten vanuit Engeland naar Amerika en brachten hun geliefde bulldogs mee als trouwe metgezellen en werkhonden.

Vroeger werd dit hondenras ook ingezet voor gevechten met stieren. Meerdere Amerikaanse bulldogs werden de ring ingestuurd om een stier te vloeren. De honden grijpen daarom, ook tijdens het spelen met andere honden, gauw naar de poten. Dit gaat speels en zonder elkaar pijn te doen, de Amerikaanse bulldog is namelijk een erg vriendelijke hond.

De Amerikaanse bulldog kreeg vooral bekendheid in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten, waar ze werden ingezet voor de jacht op wilde zwijnen en als bewakers van boerderijen. Na verloop van tijd evolueerde het ras, waarbij verschillende variëteiten ontstonden, elk met hun eigen specifieke kenmerken. De American Bulldog werd erkend als een apart ras in de Verenigde Staten en heeft sindsdien een gestage populariteit gekend als huisdier.

Amerikaanse bulldog
De Amerikaanse bulldog is een sterke hond met een moedig karakter.

Types Amerikaanse bulldogs

Er zijn twee types Amerikaanse bulldogs die door fokkers en liefhebbers worden erkend. Deze typenskunnen enigszins variëren in uiterlijk, grootte en temperament. Hier zijn beide types:

 • Scott-type (ook bekend als Standard-type): De Scott-type Amerikaanse bulldog is wat compacter en heeft meestal een atletisch gebouw. Ze hebben een kortere snuit en een krachtige kop. Dit type bulldog staat bekend om zijn kracht en wendbaarheid, en wordt vaak gebruikt voor werktaken zoals het hoeden van vee.
 • Johnson-type (ook bekend als Classic-type): De Johnson-type Amerikaanse bulldog is meestal groter en zwaarder dan het Scott-type. Ze hebben een bredere kop en een iets langere snuit. Dit type bulldog staat bekend om zijn kalmere temperament en wordt vaak beschouwd als een uitstekende gezinshond.

Karakter van de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog staat bekend om zijn moed en vastberadenheid. Ze zijn intelligent en hebben een sterke wil, wat ze een uitstekende keuze maakt voor ervaren hondenbezitters. Hun toewijding aan hun familie is ongeëvenaard, en ze zullen er alles aan doen om hen te beschermen.

Hoewel ze van nature waakzaam en beschermend zijn, zijn Amerikaanse bulldogs over het algemeen vriendelijk en zachtaardig naar hun gezin toe. Ze kunnen ook goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

Vanwege het beschermende karakter, moed en vastberadenheid van de Amerikaanse bulldog, is het geen hond voor beginners. Het is een hond die met gemak 50 kilo of meer gaat wegen en vereist mede daarom een baasje die stevig in zijn of haar schoenen staat.

Terughoudendheid kan een aspect van hun karakter zijn, vooral als ze onbekende mensen of situaties tegenkomen. Het is belangrijk om hen te trainen en te socialiseren om hun alertheid op een positieve manier te kanaliseren.

Verzorging van de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog heeft niet veel verzorging nodig, maar er zijn enkele essentiële aspecten om in gedachten te houden om hun gezondheid en welzijn te waarborgen:

 • Zorg voor regelmatige dierenartscontroles om hun gezondheidstoestand te controleren en eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.
 • Geef ze een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor hun leeftijd, grootte en activiteitenniveau.
 • Besteed aandacht aan hun gebit door regelmatig te poetsen en kauwspeeltjes te geven om tandplak te verminderen.
 • Borstel hun korte vacht wekelijks om losse haren te verwijderen en hun huid gezond te houden.
Amerikaanse bulldogs
Ook al heeft de Amerikaanse bulldog een korte vacht, het dient nog steeds vaak geborsteld te worden.

Beweging voor de Amerikaanse bulldog

De Amerikaanse bulldog is een actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een omheinde tuin zullen helpen om hun energie te kanaliseren en verveling te voorkomen.

Deze honden hebben ook baat bij interactieve spelletjes en activiteiten, zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid of zelfs treksporten zoals canicross. Het is essentieel om hun bewegingsbehoeften te vervullen om gedragsproblemen als gevolg van opgehoopte energie te voorkomen.

Gedrag van de Amerikaanse bulldog

Het gedrag van de Amerikaanse bulldog wordt sterk beïnvloed door hun karakter en opvoeding. Ze zijn van nature loyaal en aanhankelijk, wat hen uitstekende gezinshonden maakt. Met de juiste training kunnen ze gehoorzaam en goed gemanierd worden.

Om ongewenst gedrag te minimaliseren, is het belangrijk om vroeg met de socialisatie en training te beginnen. Positieve bekrachtigingstechnieken werken het beste bij dit ras, omdat ze gevoelig zijn voor harde trainingstechnieken.

Het is dan ook verstandig om de Amerikaanse bulldog vroeg te leren dat hij niet mag trekken aan de lijn. Het wordt later een grote en sterke hond waardoor het lastig is om hem op oudere leeftijd dit nog aan te leren.

Hoewel ze in de regel goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren, is het altijd raadzaam om interacties tussen honden en jonge kinderen goed in de gaten te houden en hen te leren hoe ze respectvol met elkaar om moeten gaan.

Amerikaanse bulldog
De Amerikaanse bulldog is een gespierde hond die graag voor je werkt of met je speelt.

Amerikaanse bulldog puppy’s

De puppyfase van een Amerikaanse bulldog is een belangrijke periode waarin ze veel leren over de wereld om hen heen. Het is cruciaal om een goede basis te leggen voor hun opvoeding en socialisatie.

Enkele belangrijke tips voor de verzorging van een Amerikaanse bulldog puppy:

 • Geef ze een veilige en comfortabele omgeving waarin ze kunnen rusten en spelen.
 • Begin vroeg met zindelijkheidstraining en wees consequent en geduldig.
 • Socialiseer ze met verschillende mensen, dieren en situaties om vertrouwen en tolerantie te bevorderen.
 • Begin met basiscommando’s zoals zitten, liggen en komen, en beloon goed gedrag met lof en beloningen.
 • Laat puppy’s niet te lang alleen en voorzie ze van voldoende speelgoed om verveling te voorkomen.

Is de Amerikaanse bulldog gevaarlijk?

De Amerikaanse bulldog is van nature niet gevaarlijk. Het zijn juist heel komische honden die, mits goed opgevoed, erg stabiel zijn. Zoals bij elk ras kan het gedrag van een hond sterk worden beïnvloed door factoren zoals opvoeding, socialisatie en omgeving.

De Amerikaanse bulldog heeft van nature een beschermend instinct en kan waakzaam zijn tegenover vreemden. Met de juiste training en socialisatie kunnen ze echter goed gemanierd en vriendelijk zijn naar bekende mensen en andere dieren.

Het is belangrijk om te onthouden dat individuele gevallen van vermeend gevaarlijk gedrag niet representatief zijn voor het ras als geheel. Verantwoordelijke eigenaren spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een positief en veilig gedrag van hun hond, ongeacht het ras.

Amerikaanse bulldog
Een Amerikaanse bulldog is niet gevaarlijk, ze mogen echter wel graag aan takken kauwen en trekken.

De grijze variant van de Amerikaanse bulldog

Naast de gebruikelijke kleuren die voorkomen bij Amerikaanse bulldogs, zoals wit, gestroomd, rood en zwart, is er ook een interessante grijze variant van dit ras. De grijze Amerikaanse bulldog heeft een opvallende en unieke uitstraling.

Het grijze kleurgen wordt vaak gezien als een recessief gen en komt minder vaak voor dan de meer traditionele kleuren. Veel liefhebbers van de Amerikaanse bulldog worden aangetrokken tot de grijze variant vanwege zijn onderscheidende uiterlijk en charmante persoonlijkheid.

Conclusie

De Amerikaanse bulldog is een fascinerend ras met een rijke geschiedenis en een indrukwekkend karakter. Hun loyaliteit, moed en toewijding maken ze tot geweldige metgezellen voor degenen die bereid zijn om ze de liefdevolle opvoeding en zorg te geven die ze verdienen.

Als huisdier hebben Amerikaanse bulldogs voldoende beweging en stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Hun puppyfase is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van een goed gedrag en het opbouwen van een sterke band met hun eigenaren.

FAQ

Hoe oud wordt een Amerikaanse bulldog?

Amerikaanse bulldogs zijn grote gespierde honden die over het algemeen niet zo oud worden als kleine(re) honden. De Amerikaanse bulldog wordt gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar oud. Er zijn echter ook genoeg exemplaren die ouder worden dan 12 jaar.

Hoe groot wordt een Amerikaanse bulldog?

Mannelijke Amerikaanse bulldogs kunnen doorgaans tussen de 22 en 27 inch (56-69 cm) lang zijn aan de schouder en wegen tussen 75 en 125 pond (34-57 kg).

Vrouwelijke Amerikaanse bulldogs zijn meestal iets kleiner en kunnen tussen de 20 en 25 inch (51-64 cm) lang zijn aan de schouder en wegen tussen 60 en 100 pond (27-45 kg).

Artikelen over andere hondenrassen

Afghaanse windhond

Bloedhond

Border terrier

Engelse mastiff

Pomeriaan

Tibetaanse mastiff

Yorkshire terrier