Home Blog

Yorkshire terriër

0

De herkomst van de Yorkshire terriër ligt in Groot-Brittannië. Ze zijn begin 19e eeuw in het graafschap Yorkshire gefokt nadat er enorme rattenplagen ontstonden in dit deel van Groot-Brittannië. Met hun kleine lichaam en spitse snuit waren het uitstekende rattenvangers. Later werden ze ook gebruikt bij rat-baiting waarbij de honden in een bak gezet werden met een hele hoop ratten, om te kijken hoeveel ratten ze konden pakken.

Echter werden ze een tijd daarna weer doorgefokt voor hondenshows. De arbeiders in Yorkshire hadden door dat dit populaire honden konden worden voor de elite in Groot-Brittannië. Die mensen wilden graag een kleine hond met een mooie vacht. De Yorkshire terriër was hier ideaal voor. Het werd uiteindelijk een populair hondenras in Groot-Brittannië eind 19e eeuw.

Tegenwoordig zijn het vooral gezelschapshonden die graag bij je op schoot zitten. Maar het jachtinstinct zit nog steeds in dit honden ras. Het is een pittige hond in een klein lichaam. Ze zijn dominant van nature en zijn waaks. Ze kunnen prima gehouden worden in een appartement, wat mede voor hun populariteit in Europa en Noord-Amerika zorgt.

De Yorkshire terriër is onder andere vanwege zijn grootte erg gevoelig voor de kou. Bescherm ze dus wanneer het koud buiten is of neem ze mee naar buiten wanneer het minder koud is. Het is ook belangrijk dat deze honden voldoende beweging krijgen. Ze bewegen graag en zijn ook dol op spelvormen. Fly-ball is bijvoorbeeld een ideale bezigheid voor de Yorkshire terriër en het kan hierin zijn energie goed kwijt. Ook andere hondensporten zijn een goede oplossing voor ze.

De bijzondere vacht van dit hondenras vergt veel verzorging. Langharige Yorkshire terriërs moeten iedere dag geborsteld worden en soms tot wel 1 keer per week getrimd. Dit kan per hond verschillen. Het is belangrijk de vacht goed bij te houden omdat er anders gauw klitten ontstaan of de vacht wordt erg vies en dat kan weer gaan stinken.

Teneinde is de Yorkshire terriër een kleine hond die maximaal zo’n 17 of 18 centimeter hoog zal worden. Ze hebben een kleine kop met rechtopstaande oren. Hun vacht is doorgaans lang en het is een pittige hond met veel karakter.

Yorkshire terriër mini

Een Yorkshire terriër is van nature mini. Ze worden maar zo’n 17 centimeter hoog en dat maakt het een kleine hond. Veel mensen classificeren ze dan ook als mini.

Yorkshire terriër wit

Een Yorkshire terriër kan voor een gedeelte wit zijn maar dit komt niet veel voor. Het is dan meestal een Biewer terriër. Een ras dat veel op een Yorkshire terriër lijkt maar waar de vacht meer wit bevat.

Yorkshire terriër karakter

De Yorkshire terriër heeft een erg pittig karakter. Het is een hond met dominante trekjes die graag de kar trekt. Ze zijn moedig en loyaal. Dit karakter zorgt er voor dat de Yorkshire terriër confrontaties niet uit de weg gaat. Het is belangrijk deze honden daarvoor te behoeden.

Tegelijkertijd is het een aanhankelijk honden ras dat graag bij je op schoot zit. Ze passen zich moeiteloos aan hun omgeving aan. Het zijn geen honden die kwijlen maar ze kunnen wel met regelmaat blaffen.

Daarbij is het belangrijk dat de dominantie van het Yorkshire terriër karakter in bedwang gehouden wordt. Anders kan het namelijk bij volwassen leeftijd een probleem gaan worden. Ze zijn ook van nature brutaal en niet gauw bang. Dat zorgt er voor dat de dominantie ingeperkt moet worden om vervelende situaties te voorkomen.

Yorkshire terriër nadelen

De Yorkshire terriër heeft niet veel nadelen. Het is geen hond die veel ruimte in neemt of veel eet. De enige nadelen die er wel zijn is zijn dominantie en de verzorging van de vacht. Ook liggen er enkele gezondheidsproblemen op de loer. Wanneer een Yorkshire terriër goed verzorgd wordt, is dit een geweldig honden ras.

Biewer Yorkshire terriër

De Biewer Yorkshire terriër is net als de Yorkshire terriër een pittig, klein hondje. Ze zijn erg hecht met hun baasje. Ze hebben altijd een driekleurige tint en ze hebben een pluim aan hun staart. Het zijn de kleuren en de zachte vacht die hem doen verschillen van de ‘gewone’ Yorkshire terriër.

Yorkshire terriër en andere dieren

De Yorkshire terriër kan het beste met andere dieren op schieten als hij hier van jongs af aan al mee opgroeit. Dit hondenras is van nature dominant en erg pittig. Dat zorgt er voor dat ze van zich afbijten als ze niet respectvol behandeld worden. Ze kunnen dan ook bijterig zijn naar andere honden en bijvoorbeeld katten. Knaagdieren blijven lastig omdat ze van oorsprong jagers zijn op muizen en ratten. Desondanks is met de juiste volharding alles haalbaar met dit hondenras.

Hoe oud wordt een Yorkshire terriër?

Een Yorkshire terriër wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

Hoe groot wordt een Yorkshire?

Een Yorkshire terriër wordt tussen de 14 en 18 centimeter hoog. Ze wegen tussen de 2 en 5 kilogram.

Wat kost een Yorkshire Terriër pup?

Een Yorkshire Terriër pup kost ongeveer 1250 euro in 2022.

Wat eet een Yorkshire terriër?

Een Yorkshire terriër eet graag goede kwaliteit voer. Dit is belangrijk omdat ze gauw last van hun gebit kunnen krijgen. Als puppy is het verstandig ze puppyvoer van de diervoeder te geven. Kies hierbij voor kwalitatief voer en niet voor de goedkoopste zak. Naarmate de puppy ongeveer een half jaar oud is kan de hond overgaan naar andere brokken. Dit is ook verkrijgbaar bij de diervoeder. Ook wanneer de hond volwassen wordt, is het aan te raden de brokken te veranderen. De diervoeder of dierenarts kan hierin adviseren. Het kan per hond verschillen wat deze precies nodig heeft, ga daarom altijd uit van het advies van de expert zoals de dierenarts.

Hoeveel pups krijgt een Yorkshire terriër?

Een Yorkshire terriër krijgt gemiddeld drie pups. Maar dit kan oplopen tot wel 8 pups per nest. Dit zal niet bij ieder nestje het geval zijn maar is ook niet heel ongewoon.

Kan een Yorkshire terriër alleen zijn?

Een Yorkshire terriër kan wel alleen zijn maar zal zich dan waarschijnlijk gauw gaan vervelen. Het is dan mogelijk dat hij iets gaat zoeken waar hij mee bezig kan gaan, zoals bijvoorbeeld meubels of andere zijn mand. In de regel is er geen enkele hond die graag lang alleen is.

Leonberger hond

0

De herkomst van de Leonberger hond ligt in Duitsland. Het is een indrukwekkend hondenras dat inmiddels ook populair is in Nederland. De Leonberger is ontstaan in het Duitse stadje Leonberg. Dat is ook hoe het ras aan zijn naam komt. Het is een het resultaat van een kruising tussen een Newfoundlander en een Sint Bernhard, en op een later moment is daar nog de Pyreneese Berghond bij in gekruist.

In het stadje Leonberg wilden ze graag een hond die het stadswapen kon verbeelden. Het stadswapen bevatte een leeuw en daarom moest de hond daar ook op lijken. Uiteindelijk is door de kruising van een Newfoundlander, Sint Bernhard en een Pyreneese Berghond de Leonberger ontstaan. Vanwege het stadswapen werd er getracht het honden ras een leeuwachtig uiterlijk te geven. De Leonberger is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw.

De Leonberger werd gebruikt als gezelschapshond maar ook als waakhond. Ze werden veel op de boerderij ingezet voor bepaalde werkklussen maar ook om het terrein te bewaken. Ten tijde van het ontstaan van het hondenras werden de honden ook cadeau gegeven aan onder andere koningin Sissi en de Duitse politicus Otto von Bismarck. Dit hondenras kreeg op die manier gauw veel bekendheid. Na zowel de eerste als de tweede wereldoorlog hadden deze honden het erg zwaar. Ze eten relatief veel waardoor het voor veel mensen lastig was ze te onderhouden. Ze hebben het overleefd maar hun aantallen zijn in die tijd wel enorm achteruit gegaan. Inmiddels gaat het stukken beter.

Daarnaast is de Leonberger een honden ras dat graag bij zijn familie is. Ze beschermen het gezin graag en gaan graag voor je waken. Ze blaffen wel als er onbekend gezelschap aankomt maar dit duurt nooit lang. Ze zijn zeker niet agressief.

Verder zijn het gespierde honden die veel beweging nodig hebben. Ze zijn ideaal voor een groot terrein of een boerderij. Ze zijn niet graag de hele dag binnen. Lange wandelingen en meerdere ren momenten per dag hebben ze zeker nodig. Het blijven werkhonden die graag bezig zijn en dus ook veel beweging nodig hebben.

Bovendien spelen Leonbergers graag en dat is dan ook een manier om ze veel beweging te geven. Dat kan bijvoorbeeld met een bal of stok en ze zullen eindeloos doorgaan. Een Leonberger puppy moet niet te veel beweging hebben omdat zijn spieren en botten nog in de groei zijn en als dit overbelast wordt in de groei dan kan de hond hier zijn leven lang last van hebben. Daarnaast kunnen Leonbergers erg goed zwemmen. Ze hebben zelfs speciale zwemvliezen bij hun poten. Ze zijn werkelijk gek op water en daar kunnen ze zich helemaal in uit leven.

De verzorging van een Leonberger kost wel veel tijd. Ze hebben een dubbele vacht; een onder- en bovenvacht. Ze dienen dan ook veel geborsteld te worden zodat de bovenvacht schoon blijft en de dode haren verwijdert worden, evenals de rotzooi in de vacht. Om de hals en rondom de onderkant van de poten heeft de Leonberger extra haar. Daar moet ook extra verzorging plaatsvinden.

Leonberger karakter

Een Leonberger puppy.

Een Leonberger heeft een actief karakter. Ze zijn graag bezig en vragen veel beweging. Echter zijn het ook rustige en evenwichtige honden die heel vriendelijk zijn. Ook kunnen ze erg geduldig zijn waardoor ze goed commando’s geleerd kunnen worden.

Het karakter van de Leonberger zorgt er ook voor dat ze blaffen naar vreemden. Ze zijn namelijk waaks en zullen altijd waarschuwen wanneer ze de situatie niet vertrouwen. Tegelijkertijd is de Leonberger een intelligent hondenras waardoor ze snel leren. Dit helpt ook enorm bij de opvoeding.

Eveneens heeft de Leonberger een sterke leider nodig ten tijde van de opvoeding. Deze honden worden erg groot en erg zwaar waardoor een goede opvoeding cruciaal is. Leonbergers prefereren net als de meeste honden een consequente opvoeding. Schreeuwen heeft een averechts effect op dit hondenras, het loont zich om dit hondenras rustig en geduldig te behandelen.

Leonberger en andere dieren

Leonbergers kunnen goed overweg met andere dieren. Ze zijn niet agressief maar vanwege hun grootte is het verstandig hen van jongs af aan hier aan te laten wennen. Ze kunnen dan op jongere leeftijd al leren hoe ze met andere dieren om moeten gaan.

Ook kinderen zijn voor Leonbergers geen probleem. Nogmaals, hun grootte maakt het wel dat er goed opgelet moet worden wanneer er kinderen bij de hond zijn. Ze kunnen immers tot wel 80 kilogram wegen en ze zijn daarmee een erg groot hondenras.

Hoe oud wordt een Leonberger?

Een Leonberger wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Hoe groot wordt een Leonberger?

De schouderhoogte van een Leonberger reu kan tot wel 80 centimeter zijn. De schouderhoogte van een teef zal maximaal 75 centimeter zijn. De reuen kunnen tot wel 75 kilogram wegen en de teven zo’n 60 kilogram.

Wat is de prijs van een Leonberger pup ongeveer?

De prijs van een Leonberger pup is ongeveer 1250 euro in 2022.

Kan een Leonberger alleen zijn?

Een Leonberger kan alleen zijn. Echter is deze hond wel erg graag bij je. Het is een hond die graag bij de familie is en wil dus niet de hele dag alleen zijn.

Welke hond lijkt op een Leonberger?

Een Leonberger lijkt erg op een Newfoundlander. Dat is ook niet raar omdat de Leonberger ontstaan is door drie rassen te mixen. Een Leonberger is een mix van een Newfoundlander, Sint-Bernhard en Pyreneese Berghond. Een Leonberger lijkt ook op een Sint-Bernhard en Pyreneese Berghond.

Hoeveel mag een Leonberger eten?

Bij een Leonberger is het verstandig hem meerdere keren eten te geven per dag. Het kunnen namelijk honden zijn die hun voer opschokken en dat is niet gezond. Ze kunnen dan last van de maag krijgen. Een Leonberger kan het best minimaal 2 keer per dag eten.

Hoe snel groeit een Leonberger?

Een Leonberger is na ongeveer 1,5 jaar volwassen. Na ongeveer 18 maanden heeft de hond zijn uiteindelijke grootte bereikt. Dat is niet snel maar ook niet langzaam. Het is gemiddeld.

Broholmer

0

De herkomst van de Broholmer ligt in Denemarken. Het is een resultaat van het kruisen van meerdere rassen. Vroeger gaven mensen met koninklijk bloed elkaar regelmatig honden, waar zij trots op waren, cadeau. De Broholmer is dan ook een Mastiff achtige. Hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een kruising met onder andere een Engelse Mastiff. De Broholmer komt voornamelijk in Denemarken voor. Buiten dit land zijn er slechts enkele tientallen te vinden.

De Broholmer was eind 19e eeuw bijna uitgestorven maar door verschillende initiatieven is dit hondenras er inmiddels weer bovenop. In Nederland zijn er slechts enkele Broholmers te vinden, een nest komt dan ook maar sporadisch voor. De meeste Broholmers bevinden zich nog in Denemarken.

De Broholmer is een Mastiff achtige. Dit hondenras is dan ook atletisch gebouwd en het is een grote hond met een behoorlijk gewicht. De reuen kunnen tot wel 70 kilo wegen waarbij de teven vaak iets minder wegen.

Een Broholmer heeft een consequente opvoeding nodig. Voornamelijk vanwege zijn gewicht is het belangrijk dat het een evenwichtige hond wordt die goed luistert. Het is geen hond die eindeloos commando’s wil opvolgen maar ze zijn wel erg gehoorzaam te krijgen. Dit behoeft geduld en doorzettingsvermogen van een sterke leider.

Dit hondenras komt voor in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur voor een Broholmer is helemaal rood, of geel met een zwart masker. Echter zijn er ook honden die geheel zwart zijn. Volgens eerdere richtlijnen werd dit type niet geaccepteerd maar inmiddels is dat veranderd. De geheel zwarte Broholmer komt veel minder voor dan de andere twee types.

De vacht van de Broholmer is kort. Ze hebben een hoge dichtheid qua haren. Dat komt veel voor bij honden die het weer moeten kunnen trotseren. Dat is hier niet anders. De Broholmer heeft een dichte vacht zodat hij het niet gauw koud krijgen kan. De vacht behoeft niet veel verzorging. Het borstelen van de vacht zo nu en dan zou meer dan voldoende moeten zijn.

Broholmer karakter

Een volwassen Broholmer.

De Broholmer heeft een vriendelijk karakter. Een lieve reus die graag bij mensen in de buurt is. Het is geen hond die de hele dag alleen wil zijn. Ze zijn over het algemeen rustig en evenwichtig. Maar hier heeft de baas wel een grote invloed op. Een consequente opvoeding draagt hier aan bij.

De Broholmer is waaks. Het zijn honden die goed als hond op de boerderij gebruikt kunnen worden. Ook kunnen ze een erf of huis bewaken. Er zal niets onopgemerkt op het erf komen maar ze mogen hier niet agressief bij worden. De Broholmer is niet gauw bang en mede daarom een goede waakhond.

Het zijn honden die een behoorlijke bewegingsdrang hebben. Het zijn geen honden die geen uitdaging nodig hebben. Ze maken graag lange wandelingen en gaan daarom graag mee op pad. Trucjes heeft de Broholmer vaak niet eindeloos geduld voor. De Broholmer wordt pas op latere leeftijd volwassen, meestal rond 3 jaar. Dit kan per hond iets verschillen. Dat heeft ook gevolgen voor de opvoeding en de gevoeligheid van de hond.

Broholmer en andere dieren

Broholmers zijn doorgaans vriendelijk naar andere dieren. Ze zijn niet agressief en kunnen goed met andere dieren opschieten. Om het zeker te weten is het verstandig de hond van jongs af aan te laten wennen aan andere dieren. Dit kunnen katten, honden of knaagdieren zijn.

De Broholmer is geen agressieve hond. De reuen kunnen echter wel dominant gedrag vertonen richting andere reuen. Dit komt bij meerdere hondenrassen voor en zij vormen hier geen uitzondering op. Hou dit goed in de gaten en laat de hond niet alleen bij andere (grote) reuen.

Hoe oud wordt een Broholmer?

Een Broholmer wordt gemiddeld 10 jaar oud.

Hoe groot is een Broholmer?

De Broholmer reuen groeien tot een schouderhoogte van ongeveer 75 centimeter. De schouderhoogte bij de teven is iets kleiner. Gemiddeld worden de teven zo’n 70 centimeter hoog.

Hoe zwaar is een Broholmer?

De Broholmer reuen worden zo’n 70 kilogram zwaar. De teven ongeveer 60 kilogram. Er zit dus verschil in gewicht tussen de reuen en teven van de Broholmer.

Wat is de prijs van een Broholmer?

De Broholmer prijs in Nederland ligt tussen de 1500 en 3000 euro.

Duitse Pinscher

0

De herkomst van de Duitse Pinscher ligt in Duitsland. Het is een van de oudste honden rassen voor zover bekend. Ze werden honderden jaren geleden al afgebeeld door verschillende kunstenaars op schilderijen en prenten. Als we de honden op deze schilderijen en prenten vergelijken met de huidige Duitse Pinschers kan geconcludeerd worden dat ze nauwelijks veranderd zijn. Deze honden zijn door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven.

De Duitse Pinscher werd in het verleden veel ingezet op de boerderij. Ze waken graag over het erf en zijn daarnaast ook leuk gezelschap. Ze zijn in het bijzonder goed in het jagen op ratten en muizen. Dit gebeurde vooral in de stallen waar de paarden verblijven. De Duitse Pinscher werd hierom in het Duits ook stalhond genoemd.

Honden die van oudsher op de boerderij leven hebben vaak een gemeenschappelijke eigenschap: ze hebben vaak geen uitgebreide verzorging nodig. Dit is bij de Duitse Pinscher dan ook niet anders. De vacht van de Duitse Pinscher behoeft weinig verzorging. Het ras heeft een korte, makkelijke te onderhouden, vacht. In de meeste gevallen is de vacht zwart met rode vlekken of accenten. Er zijn Duitse Pinschers die volledig rood zijn maar daar zijn er beduidend minder van.

Duitse Pinschers zijn klein tot middelgrote honden. Het is een trots honden ras met veel zelfvertrouwen. Het lichaam is erg gespierd. Zijn lengte is ongeveer gelijk aan zijn hoogte. Ze staan bekend als erg gezonde honden.

Duitse Pinscher karakter

Een Duitse Pinscher zitten op het gras.

De Duitse Pinscher heeft een temperamentvol karakter. Dat betekent dat het een alerte hond is die graag bezig is. Ze worden ook wel als levendig omschreven. In het karakter van de Duitse Pinscher vind je ook het waakzame terug. De hond waakt graag over een erf of huis en zal ook beschermend zijn over zijn gezin.

Het karakter van de Duitse Pinscher bezit ook vrolijkheid en loyaliteit. De hond is loyaal naar zijn baas en familie. Het is een erg vrolijk honden ras en ze zijn dan ook graag bij je in de buurt. Het is niet alleen een waker maar ze zitten ook graag bij je op de bank voor een knuffel. Speelsheid is ook onderdeel van het karakter van de Duitse Pinscher. Ze worden ook wel omschreven als onvermoeibaar speels.

Over het algemeen zullen vreemden verwelkomd worden met geblaf wat voortkomt uit het waakinstinct van dit hondenras. De Duitse Pinscher kan goed gehoorzamen maar behoeft dan wel een strakke en consequente opvoeding. Ze nemen namelijk niet zomaar alles aan. Ze denken graag zelf na en maken ook zelf keuzes. Alleen een sterke en duidelijke leider kan dit eigenzinnige hondenras goed laten gehoorzamen. Wanneer dit lukt gaat de Duitse Pinscher voor de baas door het vuur.

De intelligente Duitse Pinscher heeft een compleet karakter en is een goede familiehond. Hij komt het beste tot z’n recht op de boerderij of een huis met een erf. Zo niet dan is wel een hond die om veel beweging vraagt. Ze nemen graag de leiding en behoeven een sterke leider. Als dit niet het geval is zal dit eigenzinnige hondenras op basis van zijn intelligentie zelf het heft in handen nemen.

Duitse Pinscher en andere dieren

De Duitse Pinscher kan goed met andere dieren overweg. Ze kunnen enigszins dominant gedrag vertonen. Wanneer dit honden ras op jonge leeftijd opgroeit met katten of andere dieren dan geeft dit in de meeste gevallen geen problemen. Vanwege zijn jachtinstinct kan men beter wel opletten als het om knaagdieren gaat. Hij is immers van oudsher op jacht naar muizen en ratten.

Hoe oud wordt een Duitse Pinscher?

De Duitse Pinscher kan tot wel 14 jaar oud worden.

Hoe groot is een Duitse Pinscher?

Een Duitse Pinscher is zo’n 50 centimeter groot. De lengte is vaak gelijk aan de hoogte. Het is kleine tot middelgrote hond. Ze wegen doorgaans niet meer dan 20 kilogram.

Hoe zwaar is een Duitse Pinscher?

Een gezonde Duitse Pinscher is niet zwaarder dan 20 kilogram.

Waar Kan je een Duitse Pinscher kopen?

Een Duitse Pinscher kun je het beste bij een erkende fokker kopen. In Nederland zijn er erkende fokkers van de Duitse Pinscher. Ook in Duitsland zijn veel goede fokkers, vooral in de regio waar het ras ooit ontstaan is.

Hoe duur is een Duitse Pinscher?

Een Duitse Pinscher kostte in 2022 gemiddeld 1500 euro. Dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de fokker.

Tibetaanse Mastiff

0

De herkomst van de Tibetaanse Mastiff ligt in Tibet. Een andere naam voor dit hondenras is Do-Khiy. Het is een echte waakhond die erg statig en majestueus overkomt. Als dit type hond niet kan waken dan zal het in veel gevallen ook niet gelukkig zijn. Het neemt zijn taak serieus maar dat betekent niet dat het geen leuke gezinshonden zijn. De Tibetaanse Mastiff is namelijk ook een goede gezinshond.

Het waken zit hem echt in de genen. Dit doet deze hond al honderden jaren lang en hij is er ook erg goed in. De Tibetaanse Mastiff is helemaal op zijn plek als hij een omheinde tuin heeft die hij kan bewaken. Hij zal zijn taak heel serieus nemen en zijn baas altijd attenderen op ongewenst bezoek door middel van geblaf.

Hij zal in veel gevallen afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden, afhankelijk van of de baas het bezoek goedkeurt. Vroeger waakte hij wel eens over hele Tibetaanse dorpen en dan zwierf hij rond in deze dorpen. Vooral in het donker was hij dan erg aanwezig. Dit kan er ook voor zorgen dat de hond ’s avonds eerder blaft omdat er dan meer geluiden kunnen zijn die hij niet verklaren kan.

De Tibetaanse Mastiff is een hond die een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig heeft. Doordat hij graag zijn territorium bewaakt, kan het wel handig zijn om hem niet altijd langs dezelfde route uit te laten. Hij krijgt dan afwisseling en heeft dan niet het gevoel zijn route te moeten beschermen. Niet iedere hond heeft deze drang even sterk.

Zoals bij ieder hondenras is de opvoeding van groot belang. Je hoeft niet naar hem te schreeuwen of hem proberen keihard dingen te leren. Hij reageert dan op een gegeven moment niet meer en je verliest het respect van de hond. Werk met beloningen en niet met straffen en behandel hem met respect.

Het kan een koppige hond zijn en mede daarom wordt hij niet gecategoriseerd als een hond voor een beginner. Laat de hond vooral doen waar hij gelukkig van wordt, en dat is waken. De kans is dan groot dat deze hond een geweldige aanvulling is op het gezin.

Tibetaanse Mastiff karakter

Tibetaanse Mastiff Kop
De kop van een Tibetaanse Mastiff

Het karakter van de Tibetaanse Mastiff wordt gekenmerkt door rust. Het is een stille en evenwichtige hond mits hij op de juiste rechtvaardige en constante manier opgevoed is. Hij is erg beschermend voor het gezin en waakzaam. Hij is lief voor kinderen en terughoudend naar vreemden.

De Tibetaanse Mastiff is territoriaal en beschermt wat van zijn gezin is. Hij is van zichzelf niet agressief maar heeft wel veel zelfvertrouwen. Ze zijn zelfstandig en denken zelf ook na voordat ze iets doen. Ze zijn niet de typische hond die een bal of stok apporteren.

Tibetaanse Mastiff en andere dieren

Als de Tibetaanse Mastiff van jongs af aan opgevoed is met andere dieren dan levert dit geen problemen op. Ze verdragen andere dieren goed, zoals katten, maar dan moet je ze als puppy hiermee opvoeden. Reutjes kunnen in sommige gevallen iets feller zijn naar andere reutjes maar dit is niet bij iedere Tibetaanse Mastiff het geval.

Hoe oud wordt wordt een Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff wordt gemiddeld 10 tot 14 jaar oud.

Hoe ziet een Tibetaanse mastiff er uit?

De Tibetaanse mastiff ziet er uit als een majestueuze hond. Hij is zwaar gebouwd en heeft lange haren met een grote behaarde staart. In de winter heeft hij een dichte vacht en voor een deel valt deze uit in het begin van de zomer. Op dat moment kan het zijn dat de Tibetaanse Mastiff wel tot drie keer per dag geborsteld moet worden.

Hoe duur is een Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff kost gemiddeld tussen de 1500 en 2500 euro.

Wat weegt een Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff teef weegt gemiddeld tussen de 40 en 55 kilogram. Een reu weegt tussen de 45 en 75 kilogram.

Andere honden soorten

Tamme rat

De herkomst van de wilde bruine rat ligt in Oost-Azië. Tamme ratten zijn afstammelingen van de wilde bruine rat. Over het algemeen zijn deze ratten erg eenvoudig tam te maken en zullen ze niet gauw bijten. Het zijn sociale dieren en ze leven in groepen. Dat is ook de reden dat het niet verstandig is een tamme rat alleen te plaatsen in hok. Ze dienen altijd met minimaal 1 andere tamme rat in een hok geplaatst te worden.

In de natuur zijn ratten vooral in de nacht actief. Tamme ratten in een kooi zijn ook overdag actief. Bij tamme ratten zijn de mannetjes in de regel rustiger dan de vrouwtjes, daarbij zijn ze fysiek ook groter. Wanneer de rat tam is, doet het niets liever dan omgaan met het baasje.

Daarnaast is het dier graag bij het baasje en een tamme rat is dan ook veel aan te leren. Denk hier bij aan allerlei verschillende trucjes. Er zijn zelfs verhalen dat tamme ratten naar hun naam luisteren kunnen. Tamme ratten worden dan ook graag opgepakt. Ook zijn ze van nature erg speels en daarom horen ratten speeltjes niet te ontbreken in de ratten kooi.

Ratten kooi

Een tamme rat in zijn kooi
Een tamme rat in zijn kooi

Een ratten kooi met een plastic onder bak is een goede basis. Daarboven kunnen tralies zitten waardoor de ratten er ook nog op kunnen klimmen. Belangrijk hierbij is dat de ratten de tralies niet kunnen door bijten. Het dient dus van sterk materiaal te zijn.

Ratten hebben gevoelige luchtwegen en daarom is het belangrijk daar rekening mee te houden bij het kiezen van de bodembedekking. Indien er gekozen wordt voor hennepvezel kan er eigenlijk niet verkeerd gekozen worden.

Buiten de bodembedekking is het van belang dat er meerdere slaaphuisjes in de ratten kooi te vinden zijn. Ratten wisselen graag van slaapplek af en sommige ratten willen juist wel of juist niet bij elkaar slapen.

Ook is er nestmateriaal nodig. Dit nestmateriaal kan bestaan uit wc-papier, keukenrol of gewoon papier. Als laatst is het belangrijk dat de ratten kooi niet op de tocht staat, en dat het niet op de verwarming staat. De ruimte waarin de ratten kooi staat dient op kamertemperatuur te zijn.

Baby rat

Een baby rat wordt ook wel een ratten jong genoemd. Vrouwtjes ratten krijgen doorgaans een nest van ongeveer 12 jonge ratten. Deze baby ratten worden naakt geboren. Ook zijn de ogen dicht. Gemiddeld kunnen de ratjes na 4 weken hun moeder en het nest verlaten.

Wat eet een tamme rat?

Een tamme rat is een alleseter. Bij de dierspeciaalzaak kun je rattenvoeding kopen. Deze rattenvoeding kun je aanvullen met van alles en nog wat. Tamme ratten kunnen bijgevoerd worden met groente, fruit of brood. Wat eten ratten? Ze eten werkelijk alles. Belangrijk hierbij is wel dat ze genoeg eiwitten binnen krijgen en de voeding niet uit balans raakt. Ook zijn er verschillende soorten knaagdieren snoepjes verkrijgbaar en daar zijn ze ook gek op.

Hoe oud wordt een tamme rat?

Een tamme rat wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.

Andere knaagdieren

De nachtegaal

0

De nachtegaal komt voornamelijk voor in het midden en zuiden van Europa. Nederland hoort bij het noordelijke deel van zijn leefgebied.

De nachtegaal is voor het grootste gedeelte bruin en kan roodbruin zijn op de rug en staart. Deze vogel heeft een witte ring om zijn oog. Ze staan bekend om hun prachtige zang. Het nachtegaal mannetje zorgt voor deze mooie klanken.

Ze zijn vaak te vinden in dicht struikgewas en dat zorgt er voor dat je ze soms moeilijk kunt zien. Ze voelen zich thuis in loofbossen maar ook in de duinen. In grote delen van de duinen van Nederland kun je ze tegenkomen. Ze zijn vooral gek op de dichte duinbegroeiing.

Echter kun je ze ook op andere plekken in ons land vinden, bijvoorbeeld op houtwallen. Het voedsel van de nachtegaal bestaat voornamelijk uit insecten en bessen. Maar ze eten ook spinnen en wormen.

Het nest wordt vaak gebouwd in dichte begroeiing, vlak boven de grond. De nachtegaal broedt vanaf half mei en dit duurt zo’n twee weken. Ze legt dan gemiddeld 5 eieren en het blijft bij één legsel per jaar. Nadat de jongen zijn uitgekomen zullen ze na zo’n 2 weken uitvliegen. Het nachtegaal mannetje zingt in deze periode vrijwel niet.

De nachtegaal is een trekvogel en dat betekent dat hij niet het hele jaar op één plek zal zijn. Ze trekken in juli vanuit bijvoorbeeld Nederland, door Frankrijk naar Spanje. Ze gaan daar verder naar Afrika en daar blijven ze dan een hele poos.

Ze zullen dan pas rond april terugkeren in Nederland, onder andere om weer te gaan broeden. Overigens vertrekt niet iedere vogel even vroeg, sommigen verlaten ons land ook pas in september.

Nachtegaal geluid

Het geluid van een nachtegaal is iets dat doorgaans als zeer prettig ervaren wordt. Ze kunnen prachtig zingen. De zang van de nachtegaal was vroeger al bekend bij de mensen en daarom werden ze ook vaak als huisdier gehouden.

Het nachtegaal mannetje werd dan alleen in een kooi geplaatst om de bewoners te voorzien van het mooie geluid. Ook al zingt het nachtegaal mannetje dan wel, het blijft een sociale vogel. Dit betekent dat het beter niet zonder soortgenoten in een kooi geplaatst kan worden.

Het nachtegaal mannetje zingt veel overdag. In veel gevallen is het een reactie op andere nachtegalen. Meestal duurt dit tot ergens in juni, dit is namelijk de periode waarin de eieren uitkomen.

Een Japanse nachtegaal
Een Japanse nachtegaal is kleurrijk

Japanse nachtegaal

De Japanse nachtegaal komt voor in Zuid Oost Azië. Hij wordt ook wel de Chinese Nachtegaal genoemd. Het is een heel kleurrijke vogel. Het nachtegaal mannetje is vaak iets sterker gekleurd dan de pop. Het zijn de Japanse nachtegaal mannetjes die de zang voor hun rekening nemen. Dit is niet anders dan bij de andere soorten nachtegaal.

De vrouwtjes maken overigens wel geluid maar dat is niet zo mooi als bij de mannetjes. De Japanse nachtegaal is een sterke winterharde vogel die het hele jaar door in de volière kan blijven. De enige voorwaarde daarbij is dat ze wel toegang hebben tot een nachthok.

Noordse nachtegaal

De Noordse nachtegaal komt voor in het noordoosten van Europa. Ze lijken op de nachtegaal die we hier kennen maar ze zijn iets donkerder. Ze hebben een hele sterke zang en dat kan echt heel hard zijn.

Ze komen zo nu en dan in Nederland terecht om te broeden. Dit gebeurt ook vanaf half mei zoals dat ook bij de andere Europese soort het geval is. Het zit ook graag in dicht struikgewas of in dikke begroeiing.

De Noordse nachtegaal eet graag insecten en besjes. Het mag dan in andere delen van Europa voorkomen maar ook deze nachtegaal trekt in de winter naar Afrika. Meer specifiek laat deze vogel zich het liefst onderbrengen in het oosten van Afrika.

Andere vogel soorten

Goudhamster (Syrische hamster)

De herkomst van de goudhamster ligt in Syrië. De Syrische hamster wordt ook wel goudhamster genoemd. De Syrische hamster leeft in de woestijngebieden van Syrië. In Syrië is het knaagdier in het wild nog niet uitgestorven. De Syrische hamster staat bekend als de meest populaire hamster om als huisdier te houden.

Het is een solitair knaagdier. Dit betekent dat het dier het liefst alleen is. Dit is in het wild ook het geval. De goudhamster in het wild leeft altijd solitair behalve als een vrouwtje gedekt moet worden. Wanneer dit gebeurt is en er jongen zijn gekomen, ook dan zullen ze tijdelijk niet solitair leven.

Als deze fase voorbij is, gaat de goudhamster weer zijn eigen weg op. Syrische hamsters hebben geurklieren waarmee ze geuren kunnen verspreiden. Met deze geurklieren kunnen ze andere soortgenoten identificeren. Ze kunnen namelijk niet goed zien en ze kunnen elkaar ook slecht herkennen op basis van geluiden.

Goudhamsters zijn schemer- en nachtdieren. Overdag slapen ze vooral en rond de schemering gaan ze op zoek naar voedsel. Wanneer de Syrische hamster voedsel vindt, zal hij deze in zijn wangen stoppen. Hij brengt het dan naar zijn holletje. Daar kan hij het dan rustig opeten wanneer dat wenselijk is.

Een goudhamster die als huisdier gehouden wordt zal niet gauw in winterslaap gaan. Het diertje gaat pas in winterslaap wanneer de temperatuur gedurende langere tijd onder de 10 graden is. In de werkelijkheid gebeurt dat niet bij de goudhamster als huisdier. Dat komt doordat het op de plekken waar zijn kooi staat vaak veel warmer is. In het wild is het niet ongewoon dat ze in winterslaap gaan.

Goudhamster kooi

Goudhamster in zijn kooi
Een goudhamster in zijn kooi

Een goudhamster kan goed leven in een goudhamster kooi. Maar een glazen bak is ook een goede optie. Dat zijn twee mogelijkheden voor goudhamster kooien. Ze leven solitair, dus in alle gevallen dient een goudhamster in zijn eentje gehouden te worden. Het zijn zeer territoriale dieren. Wanneer goudhamsters dan bij elkaar in de kooi gezet worden, is de kans groot dat ze gaan vechten met elkaar.

Syrische hamsters zijn geen goede klimmers. Desondanks vinden ze het wel leuk om in een buisje te kruipen. Ook om zo af en toe een trappetje op te klimmen. Het is dan ook een meerwaarde als de goudhamster kooi hier aan voldoet. Bovendien vind een Syrische hamster het fijn als er een molen in de hamster kooi staat. Het knaagdier kan hier dan in rennen en kan op die manier zijn energie kwijt.

Deze knaagdieren graven graag en dat betekent dat het fijn is voor het diertje als er een dikkere laag van bijvoorbeeld zaagsel ligt. In de goudhamster kooi kunnen ook andere ondergronden geplaatst worden die aan de voorwaarden voldoen.

Aangezien de Syrische hamster het grootste deel van de dag slaapt, is het prettig voor ze om een klein onderkomen te hebben in de goudhamster kooi. Dit kan een huisje zijn of een omgekeerd bakje waar ze in kunnen kruipen. Dit dient dan als slaapplek.

Syrische hamster voeding

De voeding van de Syrische hamster bestaat uit speciaal hamstervoer. Dit kan gehaald worden bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak. Het is hamstervoer met een hoog eiwitgehalte. De voeding van de goudhamster kan ook voor een klein deel bestaan uit groenvoer.

Groenvoer of voeding kan bestaan uit broccoli, andijvie, wortel en appel. Er zijn ook andere opties maar dit zijn enkele voorbeelden van de goudhamster voeding. Het is niet verstandig om ze als voeding chips of andere zoetigheid te geven. De Syrische hamster heeft hier geen baat bij en het zal ze zeker niet ten goede komen. Als er gekozen wordt om de Syrische hamster voeding aan te vullen met groenvoer, zorg dan altijd wel dat het geen giftige planten betreft.

Hoe oud wordt een goudhamster of Syrische hamster?

De leeftijd van een goudhamster zal de grens van 2,5 jaar oud alleen bij uitzondering overschrijden.

Wat is het gewicht van een goudhamster of Syrische hamster?

Het gewicht van een gezonde Syrische hamster of goudhamster is maximaal 200 gram. Er zit hier geen verschil in gewicht tussen een mannetje of een vrouwtje.

Andere knaagdieren

De kwartel

0

De herkomst van de kwartel ligt in Europa. Eigenlijk komt de kwartel overal voor op dit continent. Dit geldt alleen niet voor de Scandinavische landen. De kwartel is een kleine trekvogel die overwintert in delen van Afrika en het zuiden van Europa.

In het wild is deze vogel erg schuw en je zult ze daarom niet vaak zien. Doorgaans hebben ze donkerbruine veren met geelbruine strepen er over heen. De korte snavel gebruiken ze voornamelijk voor het oppikken van het voedsel.

Het mannetje kan onderscheiden worden van het vrouwtje doordat het mannetje een zwarte keel heeft. Ze zijn vaak in de schemering te horen met hun kenmerkende kwartel geluid. Dit doen de mannetjes om hun territorium af te bakenen. Ze leven vooral op grasland of op akkers. Je kunt ze ook vinden in laag struikgewas.

Kwartels houden gebeurt overal in Europa en dus ook in Nederland. Het is een populaire volière vogel. Het is een echte grondvogel en dat betekent ook dat de kwartel voornamelijk op de grond te vinden zal te zijn. Ze vliegen bijna nooit, behalve bij de trek en als ze in gevaar zijn.

Kwartels houden van verschillende soorten voedsel. Het zijn echte alleseters. Dit kunnen zaden zijn, maar ook grassen en zelfs insecten. Kwartels zijn niet eenvoudige vogels in de volière. Je kunt verschillende kwartelsoorten bij elkaar inzetten maar raadpleeg dan altijd eerst een expert. Het kan namelijk zijn dat de haantjes elkaar anders gaan bevechten.

Kwartel kuiken

Een kwartel is een jong van een kwartel. Ze komen net als de meeste vogels uit een ei. Een kwartel kuiken komt meestal uit een nest van 7 tot 14 eieren. De eieren zijn geelachtig met zwarte vlekken. De kwartel kuikens kunnen doorgaans na twee dagen al vliegen.

Kwartels bij het water
Wilde Chinese kwartels bij het water

Kwartel huisje

Kwartel huisje vinden kwartels een fijne plek om te kunnen schuilen. Een kwartel heeft namelijk meerdere schuilplekken nodig in het kwartel hok. Het zijn sociale vogels en kunnen dus goed in groepjes leven in een volière.

Een goede bodembedekking voor de volière is zand. Er zijn ook andere opties maar zand is een veilige keuze waar de kwartels zich prettig bij voelen.

Kwartels kunnen niet met kippen in een ren geplaatst worden omdat de kippen anders de kwartels kunnen gaan pikken. In een volière kunnen ook schuilplekken gecreëerd worden met bloempotten of andere voorwerpen en materialen.

Japanse kwartel

De herkomst van de Japanse kwartel ligt in Japen en in andere delen van Oost-Azië. Ze worden veelal in gehouden voor de hobby maar ook voor de eitjes. Veel mensen vinden de eieren van kwartels lekker.

De Japanse kwartel is een populaire kwartel soort. Het is de grootste kwartel soort die als huisdier gehouden wordt. Het is een grondvogel en heeft daardoor geen hoog kwartel hok nodig. Ze kunnen goed aarden in een volière.

Over het algemeen is de Japanse kwartel makkelijk tam te krijgen. In het wild zijn ze vooral te vinden op graslanden en in laag struikgewas, zoals dit ook het geval is bij andere kwartel soorten. Ze zijn dan overdag bezig met het zoeken naar voedsel en zijn dus overdag actief. Ze vliegen bijna nooit maar dat betekent niet dat ze het niet kunnen. Ze kunnen namelijk prima vliegen.

De Japanse kwartel is in gevangenschap in veel verschillende kleurslagen te vinden doordat er veel mee gefokt is.

Chinese kwartel

De herkomst van de Chinese kwartel ligt in China. Ze komen nu echter ook voor in India, het zuid oosten van Azië en in delen van Oceanië. Ze leven net als andere kwartel soorten graag in het gras of in struikgewas.

Ze zijn vrijwel de hele dag actief bezig met het zoeken naar voedsel. Ze eten dan ook bijna alles. Het zijn vogels die goed in de volière kunnen. Het zijn alleseters en in de volière eten ze dan ook de restjes van wat andere vogels laten liggen.

Let wel op dat meer dan één haan een probleem kan zijn in de volière. Ze kunnen elkaar namelijk gaan bevechten. In de kwartel kooi dient beschutting te zijn voor de Chinese kwartel. Dit kan gedaan worden door er bloempotten in te plaatsen waar ze in kunnen.

Als laatst hebben ze ook een nachthok nodig. Al met al zijn Chinese kwartels geen veeleisende volière vogels.

Harlekijn kwartel

De herkomst van de Harlekijn kwartel ligt in Zuid en Oost Afrika. Deze vogel is net iets groter dan de Chinese dwergkwartel en iets kleiner dan de Japanse kwartel. Ze kunnen in de volière goed overweg met andere vogelsoorten.

Het zijn echte zaadeters maar net als andere kwartelsoorten zullen ze heel veel verschillende voedselresten eten. Ze zijn dan ook bijna altijd op de bodem te vinden in de volière waar ze hartelijk aan het rond scharrelen zijn.

Dove kwartel

Zo doof als een kwartel is een uitspraak die je misschien niet direct goed kunt plaatsen. Kwartels zijn niet doof maar er zijn twee mogelijke verklaringen voor het ontstaan van deze uitspraak. Als eerste gaat een kwartel stokstijf liggen op het moment dat er gevaar is. Al maak je dan nog zoveel geluid, de kans is groot dat de kwartel stil blijft liggen. Het is dan alsof de kwartel doof is.

Als tweede zijn er aanwijzingen dat een dove kwartel in deze zinsuitdrukking een domme kwartel betekent. Het zou dan niet om een dove kwartel gaan maar om een domme kwartel. Dit komt uit een ver verleden toen kwartels zich nogal eenvoudig lieten vangen door middel van een net. Men noemde ze daarom ook wel dom.

Andere vogel soorten